czwartek, 11 kwietnia 2013

Grzanki z anchois, pomidorami i mozzarellą

Pyszne i chrupiące grzanki z anchois, mozzarellą i pomidorami to idealna propozycja na przekąskę imprezową czy też szybką kolację! Zawsze jak chodzimy do naszych znajomych, te właśnie grzanki królują na ich stole - znikają w mig, co świadczy tylko o tym jak są znakomite. Podawać je na gorąco, bo tak smakują najlepiej! Polecam.

grzanki z anchois

Składniki:


1 długa bagietka
3 duże pomidory
1 mała puszka filetów anchois
Ser mozzarella (ja dałam w plasterkach)
Odrobina masła - do smarowania
Przyprawy: bazylia suszona, szczypta pieprzu czarnego, soli i cukru

grzanki z anchois

Sposób przygotowania:


Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić je do miski i przyprawić do smaku. Bagietkę pokroić pod kątem lub po prostu na mniejsze kawałki. Następnie każdą z kromek posmarować odrobiną masła, położyć ser w plasterkach lub starty, pomidory i po fileciku anchois na wierzch. Piekarnik rozgrzać do 180st C i piec nasze grzanki około 10-15 minut.

grzanki z anchois

1 komentarz:

  1. Nigdy nie dodawałam anchois do grzanek, a w sumie czemu nie :) ?

    OdpowiedzUsuń