Często robię to ciacho, bo bardzo je lubię, czasami jeszcze bardziej sobie dogadzam bo smaruje je kremem orzechowym...ale to już jest rozpusta na całego;-) Przepis ten jest bardzo prosty i szybki! Bez problemów można go zrobić nawet nie używając miksera, zatem w warunkach studenckich także się sprawdza. Polecam!
Składniki na ciasto:
1/3 kostki masła (ok. 70 g)
150 g cukru
2 jajka
4 duże, dojrzałe banany
3-4 łyżki mleka
150-160 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
50 g dropsów czekoladowych
50g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i cynamon. Do innej miski wrzucić miękkie masło i utrzeć je z cukrem. Następnie wbić jajka i miksować przez moment. Banany widelcem zgnieść na papkę i wrzucić do składników wcześniej ucieranych – dobrze wszystko połączyć. Później do masy stopniowo przesypywać składniki suche i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. Do ciasta wrzucić dropsy/kawałki czekolady i orzechy. Dużą formę (keksówkę 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 160-170 st C przez około 1h 10 minut – do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 30 minut piec chlebek zakryty folią aluminiową, tak aby zbyt wcześniej wierzch się nie zarumienił; po tym czasie folie ściągnąć. Upieczony chlebek zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Podobne posty:
To jest to, co tygryski lubią najbardziej :) Już wieki nie robiłam i pora sobie chyba przypomnieć ten smak.
OdpowiedzUsuńNajlepszy! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe są niezastąpione, gdy mamy ochotę na prosty wypiek :)
OdpowiedzUsuń