piątek, 10 kwietnia 2015

Sałatka z jarmużem i mango

Zielone złoto ponownie na stole! Tym razem w formie zdrowej sałatki. Proponuję na lekki obiad miks z jarmużu, mango, papryki i prażonym słonecznikiem - ja osobiście się zakochałam w takim połączeniu. Gdy za oknem mocno świeci słonce, prawdziwą wiosnę powoli się zaczyna odczuwać to sałatka ta smakuje jeszcze lepiej! :)Polecam wypróbować!


Składniki:


5-6 liści jarmużu
pół dojrzałego mango
6 małych papryczek zielonych
2 łyżki łuskanego słonecznika

Przyprawy:


2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

1 łyżeczka nasion chia


Sposób przygotowania:


Liście jarmużu dokładnie opłukać, odkroić całe łodygi i porwać liście na mniejsze kawałeczki. Mango obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Papryczki pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię i podprażyć delikatnie słonecznik. W małym naczyniu wymieszać oliwę z przyprawami. Do miski wrzucićsa wszystkie przygotowane wcześniej składniki, polać oliwą z przyprawami i dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo posypałam sałatkę nasionami hiszpańskiej szałwi - chia.


Podobne posty:

1 komentarz: