czwartek, 2 kwietnia 2015

Potrawka z kurczaka w warzywach

Gdy za oknem panuje tak słoneczna aura jak dziś i rozciąga się taki cudowny błękit.... to chce ten dzień wykorzystać w pełni! Dlatego też dziś propozycja na kolorowy, dość szybki i przede wszystkim smaczny i bardzo aromatyczny obiad. Potrawka z kurczakiem w warzywach jest świetnym pomysłem dla wszystkich którzy gustują w daniach z warzywami duszonymi takimi jak leczo czy ratatouille. Takie danie świetnie też zda swój egzamin na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne jako późna kolacja...
Nie ma co się dalej rozpisywać... Przepis jest wypróbowany i po prostu polecam go bardzo! Pa! :)


Składniki:


600 g  filetu z kurczaka/indyka
200 g kabanosów wieprzowych
3 papryki (najlepiej 3 kolory)
2 cebule
3 ząbki czosnku
400 g pieczarek
6 dużych łodyg selera naciowego
1 cukinia
2 puszki pomidorów w kawałkach lub gotowej passaty
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka lub ostra


Sposób przygotowania:


Filet opłukać, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, delikatnie podsmażyć mięso i odstawić na bok. Następnie papryki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki, cukinię w kostkę, seler oraz kabanosy pokroić na grubsze plasterki. Cebulę poszatkować. W dużym garnku podgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy, na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykę i cebulę - podsmażać przez około 5 minut od czasu do czasu przemieszać. Do garnka po tym czasie dorzucić kawałki podsmażonego wcześniej filetu, kabanosy i pieczarki. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - po kilku minutach, całość zalać wodą mineralną (ok. 1/2 szklanki). Po 10 minutach wrzucić seler oraz cukinię; zalać całość passatą, doprawić według uznania i na małym ogniu dusić wszystko do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie(ok. 30 minut). Potrawkę podawać ze świeżym pieczywem.


Podobne posty:

3 komentarze:

  1. Skusze się na taką miseczkę potrawki bo musi smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie takie gulaszopodobne jednogary. Ten wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń