Składniki:
3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
1,25 kostki (250 g) masła
80 g mąki (8 płaskich łyżek)
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g cukru trzcinowego
6 dużych jajek
Szczypta soli
Dodatkowo:
0,5 słoiczka konfitury z czarnego bzu lub wiśniowej (można dać świeżych malin lub jagód)
100 g dropsów czekoladowych
Sposób przygotowania:
Na kąpieli wodnej roztopić w misce masło i czekoladę w kawałkach - dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do miski wbić jajka ubijać, dodać szczypty soli i ubijać mikserem na puszystą masę przy tym stopniowo dodawać cukier, kakao i mąkę(suche składniki miksować na wolnych obrotach!). Następnie do masy powoli wlewać masę czekoladową cały czas miksując. Pod koniec do masy wsypać dropsy czekoladowe i wymieszać. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Na wierzch ciasta łyżeczką nakładać małe porcję konfitury i wykałaczką robić esy-floresy rozprowadzając konfiturę po całej powierzchni. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st.C i piec 25 minut.
W końcu przepis na dużą porcję, nie rozumiem po co robić takie małe brownie, u mnie znika wtedy zanim wystygnie :c
OdpowiedzUsuńJa sama zmodyfikowałam sobie jakiś przepis na zwykłe ciasto czekoladowe i wychodzi mi niebiańskie brownie na dużą blachę, nie wiem czemu wszędzie na takie małe, przecież takie cudo pochłania się w ogromnych ilościach :D to wygląda pycha, uwielbiam tą gliniastą konsystencję..
OdpowiedzUsuńCo za pyszności!
OdpowiedzUsuńHej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy.
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl/
zrobiłam i jest przepyszne! Cała rodzina jest zadowoona bo w końcu ciasto jest większe niż mała foremka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!
czy jest słodkie? jaką czekoladę brałas?
UsuńJa daje czekolady gorzkie z Lidla. Ciasto bardzo czekoladowe a slodkie w punkt:-)
Usuńjakie dokładnie i ile procent, jeśli można wiedzieć? :)
Usuńdziękuję bardzo za odpowiedz!
Wygląda kusząco!
Czekolady gorzkie firmy Fin carre. Najzwyklejsza gorzka czeko. z lidla;)
UsuńCiasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam podawać z lodami waniliowymi i odrobiną bitej śmietany :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast trzcinowego cukru mogę użyć zwykły biały? Proszę o odpowiedź jeżeli można na maila 1998angelika199813@gmail.com ślicznie dziękuję! Jeżeli można tak zastąpić to w tych samych proporcjach?
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłego i wyszło wyśmienite :)
UsuńPewnie
UsuńCzy zamiast masła mozna użyć margaryny ?
OdpowiedzUsuńJa daje margarynę i też jest super
UsuńTrzeba dodac te dropsy czekoladowe i konfiturę na wierzchu ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. To było takie urozmaicenie. Jednak konfitura delikatnie kwaskowata pasuje idealnie do takiego ciacha
Usuń40 x35 to rozmiar blaszki z piekarnika, o taką chodzi?
OdpowiedzUsuńNie to jest podany rozmiar blachy. Taka jak na zdjęciu, prostokątna.
UsuńUstawienie piekarnika to sam dół czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za wskazówkę :)
Grzałka Góra-dół
Usuń