poniedziałek, 28 września 2015

Brownie na dużą blachę!

Czas przedłużonych wakacji już się na dobre skończył, zatem niech to ciacho będzie tak o! na dobry początek! Mili Państwo, ciasto o którym mowa, to Brownie. Brownie jest ciastem bardzo wilgotnym, mocno ale to mocno czekoladowym - numer jeden wśród wszystkich ciast (Uwaga: Tu nie wyolbrzymiam!). Brownie ma niestety jedną dużą wadę, którą zapewne może potwierdzić rzesza ludzi - znika w mgnieniu oka. Duża blacha po prostu znika w mig... Ciasto wielokrotnie już robiłam i postanowiłam, że musi się tu znaleźć bo przecież dobrem* trzeba się dzielić ;-) Częstujcie się zatem Wszyscy! Ciao!


Składniki:


3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
1,25 kostki (250 g) masła
80 g mąki (8 płaskich łyżek)
2 łyżki gorzkiego kakao
150 g cukru trzcinowego
6 dużych jajek
Szczypta soli

Dodatkowo:

0,5 słoiczka konfitury z czarnego bzu lub wiśniowej (można dać świeżych malin lub jagód)
100 g dropsów czekoladowych


Sposób przygotowania:


Na kąpieli wodnej roztopić w misce masło i czekoladę w kawałkach - dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do miski wbić jajka ubijać, dodać szczypty soli i ubijać mikserem na puszystą masę przy tym stopniowo dodawać cukier, kakao i mąkę(suche składniki miksować na wolnych obrotach!). Następnie do masy powoli wlewać masę czekoladową cały czas miksując. Pod koniec do masy wsypać dropsy czekoladowe i wymieszać. Następnie blachę(40x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Na wierzch ciasta łyżeczką nakładać małe porcję konfitury i wykałaczką robić esy-floresy rozprowadzając konfiturę po całej powierzchni. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st.C i piec 25 minut.



21 komentarzy:

  1. W końcu przepis na dużą porcję, nie rozumiem po co robić takie małe brownie, u mnie znika wtedy zanim wystygnie :c

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sama zmodyfikowałam sobie jakiś przepis na zwykłe ciasto czekoladowe i wychodzi mi niebiańskie brownie na dużą blachę, nie wiem czemu wszędzie na takie małe, przecież takie cudo pochłania się w ogromnych ilościach :D to wygląda pycha, uwielbiam tą gliniastą konsystencję..

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy.
    http://katalogsmakow.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam i jest przepyszne! Cała rodzina jest zadowoona bo w końcu ciasto jest większe niż mała foremka.
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy jest słodkie? jaką czekoladę brałas?

      Usuń
    2. Ja daje czekolady gorzkie z Lidla. Ciasto bardzo czekoladowe a slodkie w punkt:-)

      Usuń
    3. jakie dokładnie i ile procent, jeśli można wiedzieć? :)
      dziękuję bardzo za odpowiedz!
      Wygląda kusząco!

      Usuń
    4. Czekolady gorzkie firmy Fin carre. Najzwyklejsza gorzka czeko. z lidla;)

      Usuń
  5. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam podawać z lodami waniliowymi i odrobiną bitej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast trzcinowego cukru mogę użyć zwykły biały? Proszę o odpowiedź jeżeli można na maila 1998angelika199813@gmail.com ślicznie dziękuję! Jeżeli można tak zastąpić to w tych samych proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast masła mozna użyć margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daje margarynę i też jest super

      Usuń
  8. Trzeba dodac te dropsy czekoladowe i konfiturę na wierzchu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. To było takie urozmaicenie. Jednak konfitura delikatnie kwaskowata pasuje idealnie do takiego ciacha

      Usuń
  9. 40 x35 to rozmiar blaszki z piekarnika, o taką chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to jest podany rozmiar blachy. Taka jak na zdjęciu, prostokątna.

      Usuń
  10. Ustawienie piekarnika to sam dół czy góra-dół?
    Z góry dziękuję za wskazówkę :)

    OdpowiedzUsuń