poniedziałek, 7 września 2015

Placki owsiane z bananami

Śniadania w domu rodzinnym  tak właśnie wyglądają :) Placki na bazie płatków owsianych i banana to specjalność mojej najmłodszej siostry. Przepis podała mi właśnie Ola i co ważne; jest on niesamowicie prosty... Potrzebne nam będą tylko trzy główne składniki! Placki wychodzą bardzo puszyste i co najważniejsze, są sycące i smaczne. Do placków można dorzucić trochę suszonych owoców lub orzechów. Polecam na szybkie śniadania i te dłuższe także ;-)


Składniki:


8 płaskich łyżek płatków owsianych (ok. 80 g)
2 jajka
2 banany

Z podanych składników wychodzi 6 placuszków


Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić płatki, wbić jajka oraz banany w kawałkach. Następnie przy pomocy blendera ręcznego wszystkie składniki ze sobą dobrze zmiksować aby konsystencja była jednorodna i gęsta.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy i przy użyciu pędzla dokładnie ją po całości rozsmarować. Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielkie porcję i na średnim ogniu placki smażyć na złoty kolor (ok. 3-4 min.) Placuszki podawać z owocami, jogurtem lub dżemem.

7 komentarzy:

  1. Bananowo pancakes! super ;-)

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie puszyste placuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zamiast banana dać jabłka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papka z banana poprzez swoją konsystencję jest tu składnikiem który ma zespolić/skleić pozostałe w jedną całość... Z jabłkiem nie wiem czy by się to udało?! :) Jest pomysł, więc trzeba będzie wypróbować niebawem.

      Usuń
  4. Ja na śniadanie je robię z połowy składników: 4 łyżki płatków, banan i jajko i powiem, że świetny przepis ;)
    Najlepsze z masłem orzechowym i syropem klonowym....

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodałam do środka twarogu. I niestety wyszła mi jedna wielka jajecznica :(

    OdpowiedzUsuń