poniedziałek, 14 września 2015

Kotlety mielone z indyka fit - zdrowy lunch do pracy

Kotlety mielone, kotlety mielone inaczej, wszystkie tylko i wyłącznie pieczone w piekarniku, to moja propozycja aby było zdrowiej! Dzisiaj, polecam przygotować dość ciekawe kotleciki z dodatkiem marchewki - wychodzą ciekawe w smaku i przede wszystkim nie są tak suche w środku. Są świetnym dodatkiem do sałatek, można je wziąć na lunch do pracy czy też szkoły... Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego muszę jeszcze dodać, że pięknie się prezentują w takiej zdrowej panierce, więc można śmiało je podać na wszelkiego rodzaju przyjęciach.


Składniki:


500 g mięsa mielonego z indyka
100 g Marwitek
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
40 g płatków owsianych (4 łyżki)
1 jajko
Przyprawy: pieprz czarny, szczypta soli, pół łyżeczki czerwonej papryki i ziół prowansalskich

Panierka:

12 łyżek płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianych
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki sezamu czarnego


Sposób przygotowania:


Do dość wysokiego naczynia wsypać płatki owsiane oraz siemię lniane i przy użyciu blendera ręcznego rozdrobnić wszystko na grubszy proszek. Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczach. Cebulę i ząbki czosnku bardzo drobno poszatkować i na patelni z odrobiną oliwy zeszklić. Do miski wrzucić mięso, startą marchewkę, cebulę, czosnek, dodać cztery łyżki rozdrobnionych płatków, wbić jajko i dobrze doprawić - wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować panierkę: resztę rozdrobnionych płatków wymieszać z sezamem. Następnie wilgotnymi dłońmi formować kuleczki o średnicy około 3 cm i obtoczyć je dobrze w panierce – na blachę położyć papier do pieczenia i układać kulki piec prze 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.



Twój zdrowy lunchbox z Marwit

1 komentarz: