Składniki:
Ciasto francuskie gotowe (ok. 300g)
1 tabliczka czekolady (ja dałam czekoladę z Rossmana - Das Exquisite o smaku pomarańczy)
1 jajko
0.5 tabliczki czekolady białej
Garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy noża pociąć je w nieduże prostokąty lub kwadraty. Na każdy położyć po kostce czekolady, tak aby zawijając ciasto otrzymać mniejszy prostokącik lub trójkąt. Przy pomocy widelca zlepić wszystkie krawędzie, szczelnie zamykając zawartość. Każde ciasteczko posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 20 minut w temperaturze 180st C. Na kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę i gdy już nasze ciastka lekko ostygną ozdobić je polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smakują idealnie, gdy są lekko ciepłe!
Ach, jak dobrze, że ktoś wymyślił ciasto francuskie :D Raz, dwa i takie pyszne słodkości można z niego wyczarować :-)
OdpowiedzUsuńniewiele potrzeba do szczęścia :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze w formie;)pyszności:)
OdpowiedzUsuńNominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń