piątek, 3 maja 2013

Ekspresowe ciasteczka z czekoladą

Telefon: Hej! wpadniemy za godzinkę, co Wy na to?! Nie raz mieliśmy taką sytuację, dlatego warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie! Szybko i prosto można z niego wyczarować wspaniałe cuda! To każdy wie. Tym razem trzeba było zrobić coś do kawy i padło na słodycz w postaci ciasteczek z czekoladą. Kruche i lekko cieplutkie, o smaku pomarańczy świetnie smakują i szybko znikają.

ciasteczka z czekoladą

Składniki:


Ciasto francuskie gotowe (ok. 300g)
1 tabliczka czekolady (ja dałam czekoladę z Rossmana - Das Exquisite o smaku pomarańczy)
1 jajko
0.5 tabliczki czekolady białej
Garść migdałów w płatkach

ciasteczka z czekoladą

Sposób przygotowania:


Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy noża pociąć je w nieduże prostokąty lub kwadraty. Na każdy położyć po kostce czekolady, tak aby zawijając ciasto otrzymać mniejszy prostokącik lub trójkąt. Przy pomocy widelca zlepić wszystkie krawędzie, szczelnie zamykając zawartość. Każde ciasteczko posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 20 minut w temperaturze 180st C. Na kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę i gdy już nasze ciastka lekko ostygną ozdobić je polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smakują idealnie, gdy są lekko ciepłe!

ciasteczka z czekoladą

4 komentarze:

  1. Ach, jak dobrze, że ktoś wymyślił ciasto francuskie :D Raz, dwa i takie pyszne słodkości można z niego wyczarować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. niewiele potrzeba do szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze w formie;)pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń