środa, 2 października 2013

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

W lodówce było się kilka pięknych śliwek, więc od razu pomysł się znalazł jak by je tu spożytkować... Drożdżówki były jak malowane, idealne wręcz! Ciasto to zawsze wychodzi, nie wymaga specjalnie dużo czasu. Jeśli nie mamy akurat śliwek pod ręką, śmiało możemy użyć innych owoców, też uważam że drożdżówki będą pyszne. Z podanych składników wyszło mi 6 dość wielkich drożdżówek - zawsze jednak można zrobić je mniejsze, a wtedy wizualnie będziemy mieć ich więcej ;-). Drożdżówki są świetnie do porannej kawki w pracy czy dla dzieciaków jako drugie śniadanie do szkoły - Polecam!

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Składniki:


500g mąki pszennej 
50g mąki do podsypywania (opcjonalnie)
300g śliwek węgierek
0,5 kostki masła
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki świeżych drożdży (50g)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukru waniliowego
2 jajka
1 żółtko
Przyprawy: szczypta soli, cynamon

Składniki na kruszonkę:


ok. 0,5 kostki masła (80g)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Sposób przygotowania:


W ciepłym mleku, rozpuścić drożdże i cukier (najlepiej w większym naczyniu lub misce – drożdże urosną), a następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie, do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, drożdże, jajka, żółtko, pastę waniliową oraz sól i wyrabiać ciasto (jeśli jest potrzeba podsypywać mąką)do momentu aż ciasto będzie delikatnie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto, podzielić na 6-8 kulek, przykryć ściereczką i odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba – odstawić do lodówki. Śliwki umyć, oczyścić i pokroić każdą wzdłuż na pół. Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia, każdą kulkę ciastka delikatnie rozpłaszczyć i zrobić w środku wgłębienie. W każde wgłębienie poukładać kawałki śliwek, posypać je szczyptą cynamonu i przykryć kruszonką. Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie upieczone na kolor złoty. Gotowe, ostygnięte drożdżówki posypać cukrem pudrem.

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Podobne posty:

5 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie :) na weekend wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze pieczone, tzn nie kurcze, tylko drożdżówki pieczone... Ale zrobiłaś mi smaka wieczorem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paweł a wiesz, że ja też mam znowu na nie smaka...! :)

      Usuń
  3. hmn mam kilka jabłuszek w lodówce! zaraz ide piec drożdżówki :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń