Składniki:
3kg pomidorów
1kg cebuli
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy słodkiej
1 główka czosnku (średnia)
1 słoik pędów bambusa (330g)
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka chili
1 łyżka sosu piri-piri (opcjonalnie)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka mielonego pieprzu
2 łyżki papryki słodkiej
1 szklanka octu 10%
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule i papryki także pokroić w kosteczkę, czosnek bardzo drobno poszatkować. W dużym, 6 litrowym garnku, wlać i podgrzać 2 łyżki oliwy, a następnie wrzucić pokrojone pomidory wraz cebulą – na wolnym ogniu gotować całość przez godzinę (od czasu do czasu przemieszać). W tym czasie, ananas jeśli jest w plastrach pokroić w mniejsze kawałki, a pędy babusa jeśli trzeba podzielić na cieńsze paseczki. Po upływie godziny, do garnka wrzucić wszystkie składniki i przyprawy (oprócz mąki ziemniaczanej i soku z ananasa), wymieszać i gotować przez 30 minut. Po tym czasie, w szklance z sokiem z ananasów, dobrze rozmącić mąkę ziemniaczaną, a następnie mieszaninę przelać do garnka i mieszać aż sos delikatnie zgęstnieje. Należy go podgotować jeszcze z 15-20 minut, a później do przygotowanym wcześniej słoików przekładać gorący sos. Słoiki mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić tak do ostudzenia. Nie pasteryzować. Gotowe słoiki z sosem przechowywać w piwnicy lub spiżarni, należy je spożyć w ciągu pół roku. Sos jest idealny z ryżem i z kawałkami podsmażonego kurczaka lub indyka.
Cieszę się, że przepis w końcu ujrzał światło dzienne. Ania jesteś The Best! To własnie ten sosik sprawił ,że moja 3,5 letnia córeczka polubiła warzywa. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńDzięki Góruś za przepis, bo jest naprawdę świetny! :))))
UsuńPozdrawiam z leniwego urlopu ;)
Ania widać, że nie obijasz się na urlopie ;), co do sosu wczoraj go zrobiłem, rewelka. Dodałem jeszcze grzyby mun. Pozdrowienia od ekipy z pracy.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę, że sosik się udał! Wielki Szacun za grzyby! :) - zrobiło się orientalnie... hmmm
UsuńPozdrawiam ciężko pracujących ;-)
Sos jest rewelka:) Zrobiłam go 3 miesiace temu i teraz w leniwe dni tylko wyciągam słoiki z domowej roboty. O niebo lepszy od tego co w sklepach. Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuń