Składniki na spód:
200g mąki
0.5 kostki miękkiego masła(100g)
1 żółtko
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka proszku do pieczenia
3-4 łyżki gorzkiego kakao
100g cukru pudru
Składniki na masę serową:
2x250g serka Mascarpone
5 słodkich gruszek
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej
150g cukru pudru
1 jajko
1 białko
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek, dodać masło, cukier puder, jogurt oraz żółtko, a następnie przy pomocy dłoni wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać do momentu gdy uzyska ono jednolity i lśniący wygląd. Później na 30 minut ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie gruszki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto przy pomocy gładkiej szklanki,(można również zrobić wyższe brzegi), piec je w temperaturze 180st C przez 20-25 minut, najlepiej jak będzie obciążone suchym grochem przez pierwsze 10 minut. W czasie pieczenia spodu, przygotować masę: do miski wbić jajko, wrzucić pozostałe białko, dodać szczypty soli i ubijać przez około 3 minuty. Następnie do jajek powoli dosypywać cukier puder i ubijać na puszystą masę. Do masy wlać śmietanki ubijać przez kolejne 3 minuty. Później dodać serka mascarpone i pastę waniliową dobrze je połączyć z pozostałymi składnikami w misce. Na koniec do masy wrzucić kawałki gruszki, wymieszać i masę przełożyć na podpieczony spód i całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180stC przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić na noc do lodówki.
Podobne posty:
Sernik z gruszkami mam już za sobą, ale Twoja propozycja z kremowym mascarpone musi też rewelacyjnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych, zapewne je zrobię;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Podoba mi się pomysł na dodanie gruszek, bardzo pasują do sernika :)
OdpowiedzUsuń