Składniki:
0,8-1kg kapusty kiszonej
0,8-1kg kapusty białej
300g boczku wędzonego
300g kiełbasy jałowcowej
400g szynki wieprzowej
2 cebule
40g śliwki suszonej (wcześniej moczone w letniej wodzie)
40g suszonych grzybów
1 łyżka miodu
0,5 szklanki czerwonego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy: pieprz świeżo mielony, szczypta soli, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka owoców jałowca, majeranek.
Sposób przygotowania:
Rozpocząć od opłukania i namoczenia w letniej wodzie przez godzinę suszonych grzybów (około 300ml wody) – po tym czasie grzyby przez 30 minut gotować. Grzyby odcedzić ale bulionu grzybowego nie wylewać! Kapustę białą umyć i pokroić, poszatkować na drobno. Następnie kapustę posolić i odstawić na kilka minut, potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i podgotować przez 20-30 minut, aby trochę zmiękła. Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, później pokroić na mniejsze części i podgotować około 15-20 minut. Wcześniej najlepiej przygotować sobie mięso: pokroić kiełbasy, boczek i szynkę w kostki i osobno podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy lub oleju. Cebule poszatkować i zeszklić na patelni. Do dużego garnka przerzucić odcedzoną kapustę kiszoną i białą, wrzucić również podsmażone mięso, cebulę oraz grzyby – wszystko wymieszać. Do garnka wlać bulion grzybowy i wymieszać, następnie wrzucić kilka liści laurowych, owoców jałowca, ziaren ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu. Całość gotować na niedużym ogniu przez godzinę od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie do bigosu dodać miodu, pokrojonych śliwek oraz wlać czerwonego wina i wymieszać – gotować; mieszając przez 20 minut do czasu aż alkohol wyparuje. Na koniec dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez 15 minut. Bigos najlepszy jest na drugi dzień po kilkakrotnym podgotowywaniu. Podawać na gorąco z kawałkiem chleba czy bułki.
Aż zgłodniałam na sam widok :D
OdpowiedzUsuńMoja mam ostatnio robiła bigos, zjadłam 2 miski! Twój wygląda równie apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na Domowe Wypieki:)
http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
fotka i sam przepis mnie skusiły żeby po raz pierwszy w swojej życiowej karierze kuchennej ;) spróbować przygotować bigos właśnie. i muszę przyznać że rewelacja - nawet mężuś, który za bigosem nie przepada zachwycał się smakiem :) mniami :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :) Nam także ogromnie smakował...hmnn...
Usuńto odrobinę ulepszony przepis mojej mamki :)
Pozdrawiam!