Składniki:
4-8 Udek z kurczaka
4-5 łyżek oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
0.5 małej cebuli
5 łyżek syropu z brzoskwiń
Przyprawy: szczypta soli, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, pół łyżeczki curry, szczypta suszonego lubczyku
Sposób przygotowania:
Udka opłukać i osuszyć. Do szklanej miski wlać oliwę, sos sojowy i dodać szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki curry i dodatkowo szczyptę lubczyku – wszystko dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą włożyć udka i dokładnie je natrzeć , a następnie odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie po tym czasie, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z przełożyć udka wraz z marynatą. Cebulę pokroić w pół księżyce i ułożyć na udkach i smażyć je na wolnym ogniu, przy tym często je obracać. Po około 30 minutach polać udka syropem i smażyć dalej. Udka smażyć około 1h i 20 minut, pod przykryciem przez pierwsze 30 minut, później już bez pokrywki po to aby wszystkie soki wyparowały.
Po tym czasie skórka będzie dość przypieczona ale mięso do samej kości będzie białe i delikatne. Udka podawać na ciepło z ziemniaczkami i surówką.
Podobne posty:
wyglada niesamowicie smacznie, wlasnie probuje ten przepis
OdpowiedzUsuńTak kurczaka robi mój tato, więc musi być dobry do samej kości ;-))
UsuńA jak sosik z tego uzyskać dobry?
UsuńNie radzę robić sosu z tego co zostanie po tak długotrwałym smażeniu udek... ponieważ marynata i cebula będą już za bardzo usmażone.
UsuńSzczerze mówiąc,powinno robić się odwrotnie. Pierw przysmażać a później dusić pod przykryciem. Na koniec znów odkryć i jeszcze raz chwilę przysmażać. Jeśli od razu przykrywamy surowe udka to one nam się ugotują
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Pani Alicjo :) Najpierw podsmażamy z każdej strony, zamykamy "pory" mięsa, a dopiero po obsmażeniu przykrywamy i dusimy!
UsuńTeż tak robię, najpierw smażę a potem duszę pod przykryciem. Wychodzi mi super sos. 😊
OdpowiedzUsuńBez przesady . Udka sie robi okolo 30-40 minut !!!!!
OdpowiedzUsuń30 min. to będą surowe. ja zawsze piekę ok 1 pod przykryciem i wtedy są pyszne. nie lubię udek właśnie z grilla bo tam ciężko uzyskać efekt wysmażenie do kości ;)
OdpowiedzUsuń