Deser na miarę najlepszych restauracji! Kiedyś właśnie chodziłam specjalnie do restauracji żeby zjeść taki czekoladowy i płynny w środku suflet. Teraz sama go przyrządzam - wystarczył tylko moment zakupu kokilek aby teraz tak pysznie 'grzeszyć'! Czekoladowe kokilki plus truskawki to idealny wstęp w romantyczny wieczór. Deser szybko się przygotowuje a już później pozostaje nam tylko rozkoszna konsumpcja... Ze składników podanych poniżej uzyskamy 8 takich oto czekoladowych deserów, jednak na wieczór we dwoje wystarczy zrobić z połowy składników.
Składniki:
1 kostka masła
2 tabliczki czekolady (gorzka i mleczna)
3 duże jajka
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
4-5 łyżek likieru Baileys
Sposób przygotowania:
Czekolady roztopić na kąpieli wodnej. Masło roztopić i ostudzić a następnie gdy już będzie ostudzone połączyć z czekoladą w jedną masę. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać do momentu aż uzyskamy ładną gładką masę. Później do ubitych jaj dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec do uzyskanej masy przelać masę czekoladową, dodać likier i cukier i całość ze sobą dokładnie połączyć. Masę przelać do kokilek i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 20-25 minut.
mniam mniam jestem w stanie przejsc na pieszo do wrocławia z zabrza zeby go zjesc!!! :O
OdpowiedzUsuńpoproszę w serduszkowej kokilce :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, akurat w serduszkowej jeszcze jedna została! ;)
Usuńbajeczne sufleciki ;d
OdpowiedzUsuńAnia, czemu nie ma Cię w pracy?... pewnie coś pichcisz. Czekamy na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńPani Aniu proszę wrzucić coś ekstra!!!
OdpowiedzUsuńGdzie pani kupiła takie świetne kokilki w kształcie serca ?
OdpowiedzUsuńTaki to był dla mnie prezent od mojego męża który był w delegacji w Finlandii.
UsuńKokilki kupił mąż w sklepie Tiger.
Z tego co się przed chwilą zainteresowałam w PL też można ten sklep znaleźć
http://www.tiger-stores.pl/