Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego z szynki
2 cebule
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Pęczek szczypiorku
4 duże pomidory
1 szklanka wina Porto
150 g pieczarek
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, mięta suszona(opcjonalnie do pulpetów)
Sposób przygotowania:
Jedną cebule pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy na patelni. Szczypiorek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miski przełożyć mięso, starty imbir, szczypiorek, podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą – wymieszać aby wszystko dokładnie ze sobą się połączyło. Następnie formować pulpeciki o średnicy 1,5 -2 cm, przy tym często zwilżać wodą ręce aby mięso się do nich nie przyklejało. Na patelni podgrzać oliwę a następnie wrzucić na nią połowę pulpetów i podsmażać je z każdej strony aby się dobrze zarumieniły. Podobnie postępujemy z pozostałą porcją mięsnych kuleczek. Gotowe pulpety przełożyć na talerz. Czas na sos - na patelnię wrzucić pokrojona cebulę i podsmażyć. Wcześniej sparzyć i obrać ze skórki pomidory, pokroić je w niewielką kostkę, a następnie, dorzucić do zeszklonej już cebuli i całość dusić około 10 minut. W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki i natkę pietruszki – te składniki także dodać do reszty i całość wciąż dusić. Doprawić według uznania, warto także dodać odrobinę cukru. Całość podlać winem i na małym ogniu dusić do momentu, aż sos uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania warto do sosu dodać pulpety, aby same odrobinę zasmakowały tego smaku ;-) Sos z pulpecikami można podawać z makaronem Penne jednak świetnie również będzie wyglądać ze spaghetti - wybór należy do Was.
hhhmmm.... dzikusy!! ja tez chce tak :( mniam mniam
OdpowiedzUsuńidealne danie na obiadek ;d
OdpowiedzUsuń