wtorek, 12 lutego 2013

Muffinki z jagodowym nadzieniem

Kalendarzowy dzień zakochanych już coraz bliżej - czas więc pomyśleć, nie tylko nad romantyczną kolacją ale również nad czymś słodkim na następny dzień(?)! Przygotowanie muffinów nie zajmuje zbyt dużo czasu, warto się więc, zastanowić nad ciekawymi domieszkami* do nich, bo są one idealne na każdą okazję - wystarczy zaszaleć właśnie z dodatkami i dekoracją a efekty będą murowane!

Muffinki z jagodowym nadzieniem

Składniki:


1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 słoika dżemu jagodowego

Muffinki z jagodowym nadzieniem

Sposób przygotowania:


Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Do przesianych składników dodać cukier. Następnie olej, jajka i mleko zmiksować . Później mokre składniki przelać do składników ówcześnie przesianych i wszystko dokładnie wymieszać. Do otrzymanej masy można jeszcze dodać kilka łyżeczek ajerkoniaku . Masę wyłożyć do foremek tak do połowy ich wysokości i nałożyć około pół łyżeczki dżemu jagodowego, później ponownie wyłożyć aby przykryć nadzienie. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180st C tak około 20-25 minut. Z podanych składników wyszło 18 pięknych muffin.

Muffinki z jagodowym nadzieniem

Podobne posty:

2 komentarze:

  1. wariujesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wyszły bardzo dobre te muffinki tylko, że ja robiłam z marmoladą i wyszły rewelacyjnie. Polecam

    OdpowiedzUsuń