Poniżej składniki na tort o średnicy 27cm.
Składniki:
16 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
16 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Barwniki spożywcze w proszku (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski i zielony)
3 kremy śmietankowe do tortów
Dodatkowo: posypka dekoracyjna – perełki, motylki
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od zrobienia masy biszkoptowej. Oddzielić żółta od białek, a następnie ze szczyptą soli białka ubić na sztywno. Do ubitej piany powoli dodawać cukier przy tym cały czas ubijać. Później do sztywnej i lśniącej piany dodawać stopniowo żółtko po żółtku. Mąkę i proszek wsypać do przesiewacza lub sita, następnie powoli je przesiewać do masy i całość delikatnie mieszać na bardzo wolnych obrotach albo dużą łyżką. Następnie trzeba przygotować 6 miseczek o podobnej wielkości i przelać do każdej jednakową porcję ciasta. W następnej kolejności barwimy ciasto, wystarczy niewielka ilość takiego barwnika aby otrzymać intensywny kolor! Ja miałam 5 sztuk takich barwników – szósty kolor, fioletowy otrzymałam z fuzji barwnika czerwonego i niebieskiego. Później, gotowe już zabarwione ciasto przełożyć najlepiej do jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 27cm. Każdy kolorowy spód piec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem. Ja użyłam gotowców do których dodatkowo dodałam pół kostki miękkiego masła i odstawiłam do lodówki. Gdy już nasze kolorowe biszkopty ostygną – czeka nas zabawa z łączeniem tęczowego tortu w całość! Rozpocząć od spodu w kolorze fioletowym, przełożyć kremem, później postąpić podobnie i układać odpowiednio kolor niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Całość, resztą masy ładnie pokryć i ozdobić według swojego upodobania. Można posypać kolorową posypką, żelkami lub czekoladowymi kolorowymi kulkami. Kolorowo polecam!
wygląda bajecznie ! :)
OdpowiedzUsuńTen tort to mistrzostwo świata! Polecam gorąco każdemu!
OdpowiedzUsuńWłaśnie trafiłam na Twojego bloga i notkę :) Bardzo się cieszę, że moja notka się przydała :) Tort wyszedł Ci przepięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. piekłam na weekend i wyszło rewelacyjnie a zaskoczenie dla wszystkich nieziemskie ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
p.s do ozdoby użyłam żelków misiów ze względu na upodobania solenizanta :)
OdpowiedzUsuńW składnikach jest podany olej a później w opisie przygotowania ciasta pominięty.Czy mozna prosić o info kiedy olej dodać? Bede zobowiązana bo tort szykuję na 2latka synka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę! Olej należy wlewać naprzemiennie z żółtkami do masy z białek. Powoli... żółtko, łyżka oleju, żółtko itd. pozdrowawiam!
UsuńA wyglada obłędnie 😁
OdpowiedzUsuńNaprawdę aż 16 jajek do tego tortu?
OdpowiedzUsuńNaprawdę aż 16 jajek do tego tortu?
OdpowiedzUsuń