niedziela, 24 lutego 2013

Tęczowy tort

Tort w kolorach tęczy nie tylko dla najmłodszych! Taki oto właśnie oryginalny tort sprawiłam ostatnio na urodziny mojemu tacie! Zrobił ogromne wrażenie nie tylko na samym solenizancie ale i pozostałym gościom- bo przecież czegoś takiego jeszcze nie było. Dość nietypowy torcik bo wzbudza duże emocje a tak zaskakująco prosto się go wykonuje...(przepis znalazłam na stronie tosiakowo.pl). Zrobienie takiego cuda jest trochę czasochłonne ale to tylko za sprawą czasu pieczenia. Tęczowy tort jest tortem biszkoptowym przełożonym kremem śmietankowym zatem jest więc tortem lekkim, za jakim przepada większość z nas. Polecam zrobienie tego tortu dla samych wrażeń jakie niesie on za sobą! Bo najlepszym momentem jest, gdy nakłada się na talerz pierwszy kawałek...
Poniżej składniki na tort o średnicy 27cm.

tęczowy tort

Składniki:


16 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
16 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Barwniki spożywcze w proszku (czerwony, pomarańczowy, żółty, niebieski i zielony)
3 kremy śmietankowe do tortów
Dodatkowo: posypka dekoracyjna – perełki,  motylki

tęczowy tort

Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od zrobienia masy biszkoptowej. Oddzielić żółta od białek, a następnie ze szczyptą soli białka ubić na sztywno. Do ubitej piany powoli dodawać cukier przy tym cały czas ubijać. Później do sztywnej i lśniącej piany dodawać stopniowo żółtko po żółtku. Mąkę i proszek wsypać do przesiewacza lub sita, następnie powoli je przesiewać do masy i całość delikatnie mieszać na bardzo wolnych obrotach albo dużą łyżką. Następnie trzeba przygotować 6 miseczek o podobnej wielkości i przelać do każdej jednakową porcję ciasta. W następnej kolejności barwimy ciasto, wystarczy niewielka ilość takiego barwnika aby otrzymać intensywny kolor! Ja miałam 5 sztuk takich barwników – szósty kolor, fioletowy otrzymałam z fuzji barwnika czerwonego i niebieskiego. Później, gotowe już zabarwione ciasto przełożyć najlepiej do jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 27cm. Każdy kolorowy spód piec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować krem.  Ja użyłam gotowców do których dodatkowo dodałam pół kostki miękkiego masła i odstawiłam do lodówki. Gdy już nasze kolorowe biszkopty ostygną – czeka nas zabawa z łączeniem tęczowego tortu w całość! Rozpocząć od spodu w kolorze fioletowym, przełożyć kremem, później postąpić podobnie i układać odpowiednio kolor niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony. Całość, resztą masy ładnie pokryć i ozdobić według swojego upodobania. Można posypać kolorową posypką, żelkami lub czekoladowymi kolorowymi kulkami. Kolorowo polecam!

tęczowy tort

10 komentarzy:

  1. Ten tort to mistrzostwo świata! Polecam gorąco każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie trafiłam na Twojego bloga i notkę :) Bardzo się cieszę, że moja notka się przydała :) Tort wyszedł Ci przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. piekłam na weekend i wyszło rewelacyjnie a zaskoczenie dla wszystkich nieziemskie ;)
    dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. p.s do ozdoby użyłam żelków misiów ze względu na upodobania solenizanta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W składnikach jest podany olej a później w opisie przygotowania ciasta pominięty.Czy mozna prosić o info kiedy olej dodać? Bede zobowiązana bo tort szykuję na 2latka synka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę! Olej należy wlewać naprzemiennie z żółtkami do masy z białek. Powoli... żółtko, łyżka oleju, żółtko itd. pozdrowawiam!

      Usuń
  6. Naprawdę aż 16 jajek do tego tortu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę aż 16 jajek do tego tortu?

    OdpowiedzUsuń