Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
5 jajek
1 szklanka oleju
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka
Opcjonalnie: pęczek szczypiorku, szynka hiszpańska - jamón serrano 2x80g
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości 3-5 mm. Cebule posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i gdy już będzie gorący wrzucić ziemniaki. Po około 10 minutach do ziemniaków wrzucić cebule i całość często mieszając smażyć do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie smażenia można doprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu ziemniaków, należy je odsączyć od nadmiaru tłuszczu używając do tego najlepiej durszlaka. W tym czasie do miski wbić jajka, dodać przyprawy i przy pomocy miksera lekko je ubić przez około 2 minuty. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, na której smażone były wcześniej ziemniaki z cebulą. Do miski z ubitymi jajkami dodać usmażone składniki, plus te opcjonalne i całość dokładnie wymieszać, następnie przelać wszystko na patelnię i smażyć na niedużym ogniu aż się jajka zetną. Aby uzyskać ładny, okrągły kształt tortilli, jej brzegi należy kształtować używając szpatułki. Gdy tortilla z jednej strony już będzie gotowa, należy ją odwrócić na drugą stronę – najlepiej przy pomocy dużego talerza i smażyć aż się w całości zetnie. Tortillę podawać z pomidorami, oliwkami lub sałatką, świetnie też smakuje z chlebem, tak też właśnie jedzą rodowici Hiszpanie.
madre mia vaya tortilla! mmmm!!! perfecta!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda ;d
OdpowiedzUsuńSzklanka oleju???? Przecież to jest nie zdrowe.
OdpowiedzUsuńReceptura którą znam, dokładnie tak wygląda... - oczywiście jeśli ktoś ma frytkownice może te ziemniaki usmażyć na głębokim oleju właśnie we frytkownicy. Zapewne można też zrobić taką tortillę z ugotowanych ziemniaków...proszę więc spróbować - może nie wtedy, nie będzie aż tak niezdrowe*.
OdpowiedzUsuńSłyszałem, że można też zamiast ziemniaków użyć mrożonych frytek ;)
OdpowiedzUsuńPewnie też można...
Usuń;) na pewno w taki sposób będzie szybciej! :) Ja w tym przypadku, jednak stawiam na klasykę.