poniedziałek, 11 lutego 2013

Tortilla española

Większość z nas, gdy usłyszy słowo tortilla, myśli zwinięty placek z mąki pszennej lub kukurydzianej z dodatkami w środku. Jednak ja, od najmłodszych lat tortille znam jako pewnego rodzaju omlet z ziemniakami i cebulą - klasyk kuchni hiszpańskiej. W Hiszpanii danie to, bardzo często podawane jest jako przekąska szerzej znana jako jedna z tapas. Tortilla de patatas zazwyczaj serwowana jest przed właściwym obiadem czy jako dodatek do piwa. Tortillę można urozmaicać na wiele sposobów, śmiało można do niej dodać kiełbasę chorizo, paprykę czy groszek zielony. Danie to jest bardzo sycące, dość tanie i naprawdę dobre na ciepło jak i na zimno. Osobiście lubię od czasu do czasu zrobić taką tortillę i przez moment poczuć na nowo tamtejszy gorący klimat.

Tortilla española

Składniki:


1-1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
5 jajek
1 szklanka oleju
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka
Opcjonalnie: pęczek szczypiorku, szynka hiszpańska - jamón serrano  2x80g

Tortilla española

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości 3-5 mm. Cebule posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i gdy już będzie gorący wrzucić ziemniaki. Po około 10 minutach do ziemniaków wrzucić cebule i całość często mieszając smażyć do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie smażenia można doprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu ziemniaków, należy je odsączyć od nadmiaru tłuszczu używając do tego najlepiej durszlaka. W tym czasie do miski wbić jajka, dodać przyprawy i przy pomocy miksera  lekko je ubić przez około 2 minuty. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, na której smażone były wcześniej ziemniaki z cebulą. Do miski z ubitymi jajkami dodać usmażone składniki, plus te opcjonalne i całość dokładnie wymieszać, następnie przelać wszystko na patelnię i smażyć na niedużym ogniu aż się jajka zetną. Aby uzyskać ładny, okrągły kształt tortilli, jej brzegi należy kształtować używając szpatułki. Gdy tortilla z jednej strony już będzie gotowa, należy ją odwrócić  na drugą stronę – najlepiej przy pomocy dużego talerza i smażyć aż się w całości zetnie. Tortillę podawać z pomidorami, oliwkami lub sałatką, świetnie też smakuje z chlebem, tak też właśnie jedzą rodowici Hiszpanie.

Tortilla española

Tortilla española

6 komentarzy:

  1. madre mia vaya tortilla! mmmm!!! perfecta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szklanka oleju???? Przecież to jest nie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Receptura którą znam, dokładnie tak wygląda... - oczywiście jeśli ktoś ma frytkownice może te ziemniaki usmażyć na głębokim oleju właśnie we frytkownicy. Zapewne można też zrobić taką tortillę z ugotowanych ziemniaków...proszę więc spróbować - może nie wtedy, nie będzie aż tak niezdrowe*.

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałem, że można też zamiast ziemniaków użyć mrożonych frytek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie też można...
      ;) na pewno w taki sposób będzie szybciej! :) Ja w tym przypadku, jednak stawiam na klasykę.

      Usuń