piątek, 1 lutego 2013

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą


Tym razem pomysł na obiad dostałam od siostry, która ostatnio nieźle działa w kuchni! Hmm... Kieszonki z kurczaka z farszem szpinakowym i serem feta. Bardzo smaczne, zdrowe i w dodatku wcale nie skomplikowane danie - idealne na sobotni obiad. Zatem pysznie miłego weekendu życzę!

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Składniki:


2 pojedyncze piersi z kurczaka - dla 2 osób
0,5 opakowanie szpinaku mrożonego (200-220g)
0,5 kostki sera fety
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona mięta

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Gdy cebula się już zeszkli, wrzucić szpinak i smażyć do momentu aż woda wyparuje. Na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka należy opłukać i ostrym nożem naciąć podłużną kieszeń. Następnie filety natrzeć każdej strony startym imbirem i posypać suszoną miętą. Ser feta pokroić w cienkie plastry, którymi następnie wyłożyć kieszeń filetów. Do środka dodać przygotowany szpinak i przy pomocy wykałaczek spiąć tak aby w miarę możliwości farsz nie wypłynął na zewnątrz. Później filety podsmażyć z każdej strony, do czasu aż nabiorą ładnego złotego koloru. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostały farsz szpinakowy, obsmażone filety i dusić pod przykryciem przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Podobne posty:

7 komentarzy:

  1. cudownie!!! cudownie!!! zapach aż czuje u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak wygląda wybornie ,ale puree z szpinaku średnio hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiliśmy ostatnio na obiad i wyszły rewelacyjnie! bez jogurtu typu feta i mięty - ponieważ nie było tego w domu akurat. Ale i tak wyborne danie. Palce lizać! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis marzenie :-) delikatny filet z kurczaka w połączeniu z serem feta i szpinakiem mmm rewelacja!!

    Ps. Zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania tego przepisu!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm.. wyglada fajnie, ale pół paczki..
    ?! kazda paczka ma inna gramature. przydałoby się bardziej sprecyzowane składniki. Poza tym ok :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt! Przeoczenie - przepis uzupełniam o brakującą informację. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Zrobiłam dziś kurczaka nadziewanego szpinakiem i fetą, opierając się o ten przepis (przeważnie wprowadzam drobne modyfikacje, bo np. nie lubię mięty, a trzy ząbki czosnku jak dla mojej rodziny to niewiele). I powiem tak: moje dziecko, które ma "długie zęby" na wszelką zieleninę wtrząchnęło całą porcję pytając czy jest więcej :D Lepszej rekomendacji chyba nie da się wymyślić :D
    Coś czuję, że to danie będzie częstym gościem naszym stole :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń