Składniki:
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Łyżka cukru
Łyżka oleju
Łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
1 jabłko
1-1,5 szklanki musli crunchy
Bakalie (ja dałam garść suszonych moreli)
Sposób przygotowania:
Do miski wlać mleko, olej, wbić jajka, przesiać mąkę z sodą, dodać soli, cukru i miksować do uzyskania jednolitej masy. Musli wsypać do woreczka i przy pomocy wałka rozdrobnić a następnie wsypać do masy. Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem i również dodać do masy. Morele pokroić na mniejsze kawałeczki i łyżką delikatnie wymieszać całość. Konsystencja nie może być rzadka ale też bardzo gęsta nie jest wskazana, musi wyjść taka w sam raz na placki. Na rozgrzaną patelnię z odrobinką oleju wlewać po chochelce masy i piec z dwóch stron. Placki podawać posypane cukrem pudrem lub oblane jogurtem.
Wieki nie jadłam z jabłkami, pycha!;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmm cudowne!!! palce lizać
OdpowiedzUsuń