Składniki:
400 g ziemniaków
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 puszka sardynek w sosie pomidorowym
1 cebulka dymka
Pęczek szczypiorku
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
Starta skórka z połowy cytryny
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona pietruszka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i odstawić do ostygnięcia. Cebulę, szczypiorek i czosnek pokroić drobno. Sardynki jeśli jest potrzeba „wypatroszyć” i pokroić drobno, można jeśli ktoś woli, zamiast sardynek użyć anchois. Do miski z utłuczonymi ziemniakami, wrzucić tuńczyka szprotki jajko i pokrojone warzywa. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać i doprawić według uznania. Szklankę bułki tartej wysypać na suchą patelnię i podprażać do momentu, aż bułka uzyska ładnie złoty kolor. Z masy uformować kuleczki-kotleciki, obtoczyć je w bułce i układać na blaszce. Kotleciki piec w piekarniku rozgrzanym do 180stC przez 20 minut.
Podobne posty:
Pyszota :) Patentu z bułką nie stosowałam, ale kotleciki z ziemniaków i tuńczyka też robię :)
OdpowiedzUsuńsą piękne:) fajny pomysł na kotleciki:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie te kotlecki, tylko zawsze je smażę. Następnym razem wypróbuję upiec w piekarniku!I tak mnie teraz ciekawi czy inne kotleciki warzywne, można by było robić tym patentem z bułka
OdpowiedzUsuń