Składniki:
300g herbatników kakaowych Petit Beurre
150g masła
0,8-1 kg zmielonego sera białego
1 szklanka cukru pudru
15 g cukru wanilinowego
3 jajka
4 łyżki kakao
1 budyń śmietankowy
3 łyżki śmietany 12%
1 tabliczka czekolady mlecznej
10-15 michałków
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła, następnie dobrze pokruszyć herbatniki przy użyciu blendera lub wałka. Do miski wrzucić rozdrobnione herbatniki, wlać masełko i dokładnie całość wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, przełożyć masę z herbatników i rozłożyć ją równomiernie – mocno ubijając, można sobie pomów używając spodu szklanki. Dodatkowo warto uformować z tej masy brzegi na wysokość tortownicy, a następnie włożyć ją do lodówki na czas szykowania masy serowej. Do miski wrzucić ser, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao – i wszystko wymiksować. Czekoladę i michałki rozpuścić na kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Do masy serowej dodać stopniowo jajka, cały czas ucierając, później wrzucić budyń w proszku, śmietankę i wreszcie czekoladę – wszystko połączyć na jednolita masę. Na herbatnikowy spód wylać naszą masę serowo – czekoladową i ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia, w ciasto wbić patyczek do szaszłyków i sprawdzić czy masa w środku jest już upieczona tj. gdy po wyjęciu patyczka nie ma śladu masy. Najlepiej zostawić go do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku, dzięki temu nasz sernik nie opadnie. Wierzch sernika można polać roztopioną czekoladą lub posypać startą czekoladą według upodobania.
Wyglada cudnie, bardzo delikatnie mimo calej tej czekoladowosci.
OdpowiedzUsuńz jakim uprzedzeniem od dnia urodzin trzeba go robić
OdpowiedzUsuńNajlepiej dzień wcześniej jest go przygotować i dobrze jest go także zostawić na noc w lodówce
UsuńPozdrawiam :)