Składniki:
0,5 kostki margaryny (125g)
1,5 szklanki mąki (200g)
3/4 szklanki cukru pudru (125g)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
2 jabłka
300g rabarbaru
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek. Następnie, do misy wkroić margarynę, najlepiej żeby była dość miękka. Dodać żółtka i cukier puder i wszystkie składniki zagniatać do momentu aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować owoce. Rabarbar dobrze umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wrzucić do garnka z łyżeczką masła na około 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Do jabłek wsypać cynamon, cukier i pod sam koniec dodać rabarbar. Owoce jeszcze 2 minut dusić i po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Z białek i 2 łyżeczek cukru ubić sztywną pianę. Dno blachy z papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, (jednak nie całym, można zostawić mały kawałek na kruszonkę) i w piekarniku rozgrzanym, do 200stC podpiec ciasto do momentu aż nabierze lekko złocistego koloru. Później temperaturę piekarnika obniżyć do 150st C, na lekko ostudzone ciasto rozłożyć masę owocową i przykryć pianą z białek. Piec do momentu aż piana ładnie się zarumieni.
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz