wtorek, 14 stycznia 2014

Sernik z posypką na cieście drożdżowym

Ostatnio z wizytą byłam na Śląsku i właśnie kołocz śląski - taki typowo weselny - był dla mnie inspiracją... Zatem weselny kołocz to wyzwanie na przyszłość! Póki co, upiekło mi się sernik, który jest świetny do kawki czy herbatki, w południe czy na Dzień dobry - taka świeża drożdżówka z serem i posypką. Dodatkowo, zamiast rodzynek - za którymi nie przepadam, do sernika dodałam suszoną żurawinę, którą dla odmiany bardzo lubię. Sernik, jak to powiedziała moja siostra: "był ciekawy, bo nie był suchy, nie był tylko suchą drożdżówką..." Mi również smakował, bo przecież nie każde ciasto być z kremem i czekoladą- mówię to ja: łasuch.

Sernik z posypką na cieście drożdżowym

Składniki na ciasto:


400g mąki
40g świeżych drożdży
0,5 kostki masła (100g)
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
Szczypta soli

Składniki na masę serową:


1kg sera białego (z wiaderka)
2 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżeczka pasty waniliowej
50g suszonej żurawiny

Składniki na posypkę:


200g mąki
0,5 kostki masła (100g)
1  szklanka cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
2 łyżki kakao ciemnego

Sernik z posypką na cieście drożdżowym

Sposób przygotowania:


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki – zrobić rozczyn i odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut). Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wlać rozczyn dodać jajko – wszystkie składniki wstępnie łyżką wymieszać. Następnie zabrać się za ręczne wyrabianie ciasta, do którego powoli wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk (jeśli będzie taka potrzeba można sobie podsypać odrobiną mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować posypkę: mąkę przesiać do miski, masło pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać cukier, pastę waniliową, jajko, żółtko i wyrabiać aż ciasto będzie jednolite. Ciasto podzielić na dwie partie, do jednej części dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i wyrobić ciemne ciasto – gotowe ciasto odłożyć do lodówki. Masa serowa: Jajka, żółtka oraz cukier ubić na puszystą pianę. Do piany stopniowo dodawać biały ser i cały czas ucierać. Następnie do masy wsypać budyń w proszku, dodać pasty waniliowej – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać suszoną żurawinę i jeszcze raz całość wymieszać. Blachę (35x40) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć i rozłożyć ciasto drożdżowe, później na ciasto przelać masę serową. Następnie należy wykleić posypkę według upodobania. Ciasto należy piec 40-45 minut w temperaturze 180st C.

Sernik z posypką na cieście drożdżowym

Podobne posty:

4 komentarze:

  1. Ania, o której przyjedziesz z ciastem? Pozdrawiamy. Kolaż czeka na Ciebie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak tylko będę mogła to Was odwiedzę! :)) Pozdrowionka!

      Usuń
  2. ciasto wygląda fantastycznie:) doskonały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę pysznie :) 10 minut temu oglądałam podobne cudo w gazecie - to jakiś znak, że mam upiec coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń