Składniki na groszkowy farsz:
1 opakowanie mrożonego groszku (400g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól, curry, gałka muszkatołowa
Składniki na serowy farsz:
300g sera Ricotta
1 jajko
ok. 20g startego parmezanu
pęczka zielonej pietruszki
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
3 opakowania ciasto francuskiego (3x 300g)
Sposób przygotowania:
Farsz groszkowy: Groszek wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować około 10 minut. Cebulę drobno pokroić, masło roztopić na patelni i zeszklić na nim cebulę. Następnie, do cebulki dodać przeciśnięty ząbek czosnku i podsmażyć całość jeszcze przez kilka minut. Podgotowany groszek odcedzić , wrzucić na patelnie, także przez chwile podsmażyć. Całość dobrze przyprawić solą, pieprzem, gałką i curry, którego należy dać tak około 1,5 łyżeczki. Składniki następnie przerzucić do miski i je zmiksować na gładką masę. Farsz serowy: Do miski przełożyć ser ricotta, dodać jajko, starty Ser, drobno poszatkowaną pietruszkę i przyprawy do smaku – całość dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć okręgi o średnicy około 8-10cm i nakładać na każde koło po łyżce farszu. Następnie składanie pastizzi: dwa brzegi należy unieść w górę i dokładnie ze sobą skleić, aż po same końce – utworzy się taki pierożek. Górną krawędź można dodatkowo jeszcze zagiąć aby podczas pieczenia się nie otworzyły za bardzo. Pastizzi ułożyć na blaszce, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec je przez około 20 minut w temperaturze 200st C.
PS
A to kilka zdjęć z Malty:-
Oryginalne Pastizzi
-
Sliema / Comino / Marsaxlokk / Azure Window
-
Targowisko w Marsaxlokk i ichniejsze słodkości: biskuttini tal-lewz (migdałowe ciastka), kannoli i imqarets - nadziewane kruche rurki
ach te zdjęcia! super to wszystko wygląda zwłaszcza w tym letnim błękicie:)
OdpowiedzUsuńp
ale świetne kąski!
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia :]
Świetne zdjęcia. Jakiś czas temu wertowałam wiele stron w poszukiwaniu takiego przepisu. Polecam więc wypróbować z ciastem filo zamiast francuskiego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie byłam na Malcie , bardzo bym chciała kiedyś tam pojechać. Tymczasem upiekłam pastizzi z ricottą - były pyszne http://hit2011.blox.pl/2013/12/PASTIZZI-Z-RICOTTA.html .
OdpowiedzUsuńBędę musiała jeszcze spróbowac tych z groszkiem, wyglądają bardzo zachęcająco
Bardzo fajna przekąska, chętnie bym kiedyś coś takiego zrobiła.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) piękne zdjęcia:) tylko pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuńPoza super przepisem, bardzo podoba mi się pomysł z gif'em - uatrakcyjnia stronę i świetnie wyjaśnia jak postępować z ciastem.
OdpowiedzUsuńwszystko o Malcie na youtube.com/ChudyseuszTV ;-)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, bo są dobre, świeże i przede wszytkim tanie! Moja Mama również je pokochała, mój mąz już dawno na ich punkcie oszalał. Jako ciekawostke dodam, że odkryłyśmy nawet przez przypadek pastizzi nadziewane...bigosem, hahah Pisałam o tym na blogu!
OdpowiedzUsuń