Składniki na bulion:
3 duże marchewki
5 korzeni pietruszki
0,5 dużego selera
1 mały por
0,5 pęczka pietruszki zielonej
3-4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
Przyprawy: 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 0,5 pół łyżeczki pieprzu świeżo mielonego lub czarnego
Dodatkowo:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
Kilka liści zielonej pietruszki -poszatkować
Sposób przygotowania:
Warzywa na bulion dokładnie umyć, obrać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Opłukać, por, łodygi selera naciowego i pęczek pietruszki. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na dno dużego garnka (5-6 l), w którym będzie gotowany bulion wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę aby się odrobinę zarumieniła (doda to zupie smaku i ładnego koloru)- uważać aby się za bardzo nie spaliła. Następnie do garnka wrzucić w całości wszystkie warzywa; wlać 1,8-2 l wody i dobrze przyprawić – całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5-2 h. Po tym czasie całość przelać przez durszlak aby otrzymać czysty bulion, a warzywa pozostawić do ostudzenia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i przez kilka minut podsmażyć. Następnie całą zawartość patelni wrzucić do garnka z bulionem i na małym ogniu gotować kilka minut. W tym czasie pokroić w kostkę kilka ugotowanych wcześniej marchewek, pietruszek i kawałek selera – warzywa dorzucić do zupy. Zupę podawać z łyżką śmietany 18%, ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz z ugotowanym makaronem lub kaszą pęczak.
A czemu nie chcesz uzyc kostki rosołowej?
OdpowiedzUsuńBo nie używam kostek po prostu ot tak.
UsuńDla mnie byłoby okej, jednak te korzenie pietruszki nijak mi pasują do tego bulionu. Muszą one być czy bez nich też będzie smacznie?
OdpowiedzUsuń