Update: Gościom bardzo smakowało, zachwytów nie było końca - ciasto zniknęło w mig ...
Składniki:
2 paczki herbatników Petit Beurre 220g1 puszka masy krówkowej (ja dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
3 budynie waniliowe
1l mleka
1/4 kostki masła
600 ml śmietanki tortowej 30-36%
1 tabliczka czekolady gorzkiej (można dać mniej)
1 granat
1 duży dojrzały banan
Sposób przygotowania:
Najlepiej rozpocząć od przygotowania masy budyniowej. Do garnka przelać i gotować 750 ml mleka, resztę wlać do dużego kubka, do którego następnie należy przesypać 3 opakowania budyniu i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość kubka i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek, a następnie pozostawić do wystudzenia. Gotowy ostygnięty budyń wraz z miękkim masłem miksować aż do uzyskania aksamitnej masy. (Jeśli budynie są bez cukru trzeba dodać około 2 łyżek cukru pudru lub przed ugotowaniem dodać cukru białego). Puszkę z kajmakiem zalać gorącą wodą aby masa się lepiej rozprowadzała. Śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema płaskimi łyżkami cukru pudru i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Banan obrać i pokroić w cienkie plasterki, owoc granatu obrać i oddzielić nasiona od błonek.Blachę (40x25) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć pierwszą warstwę z herbatników. Kolejnym krokiem jest wyłożenie i rozprowadzenie masy krówkowej, na którą można ułożyć luźno plasterki banana. Położyć kolejną warstwę z herbatników i wylać masę budyniową - wyrównać. Na masę układamy trzecią warstwę herbatników na którą wykładamy ubitą śmietanę. Całość ozdabiamy startą czekoladą a oraz ziarenkami granatu. Najlepiej jak ciasto poleży w lodówce przez całą noc, wtedy herbatniki zdąża zmięknąć a całość się ładnie połączy.
Podobne posty:
orgazm przy smaku tego ciasta to nic :)
OdpowiedzUsuńMialam przyjemnosc kosztować- bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńPostulujemy o bycie nazywanymi "najlepszymi przyjaciółmi".
OdpowiedzUsuńMIB
;)
Ciasto najlepsze na świecie! Chcę je jeszcze raz!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto polecam !!!
OdpowiedzUsuńpyszności :) i jak pięknie ten granat wygląda na czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńOpisane ciasto nazywa sie 3bit (jak wafelek) a krowka jest robiona z samej masy krowkowej. Pozdro
OdpowiedzUsuńA gdzie są takie wytyczne odnośnie nazywania ciast? Jakoś w batonie 3 bit nie zauważyłam żadnej masy krówkowej, karmelu itp. więc czemu się ma to ciasto akurat nazywać 3bit?!
UsuńBabkę piaskową,dwukolorową w łatki też mogę sobie na swoim blogu nazwać ciasto krówka...
Co do nazwy, uważam, że Pani ma rację :) Na blogu nazwa zależy od autora. Owszem są nazwy ciast, które w jakiś sposób obowiązują, ale szczerze mówiąc nigdy nie widziałam 3bit-a, który miałby w sobie granat i tak wyglądał.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. I ten granat tak pięknie przełamuje kolory. :)
Pozdrawiam
Hej Aniu, zrobisz mi to ciasto jak przyjedziesz? Bo mam taka strasza ochote na to cudo!
OdpowiedzUsuńTwoja siostrusia:*
Po prostu wspaniały wyrób. Próbowałem i polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię!! Panie Arku? :-))
Usuń