Składniki na ciasto:
7-8 dużych marchewek
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
Kilka goździków
Kawałek imbiru
1 łyżka proszku do pieczenia
Bakalie ( ja dałam daktyle, suszone śliwki i płatki migdałów)
Słoik powideł śliwkowych
Składniki na polewę:
2/3 kostki masła
0,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek przesiać przez sitko. Marchewki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Cukier wraz z jajkami utrzeć na ładną błyszczącą masę. Następnie do naszej masy stopniowo dodawać przesiane składniki, olej i starte marchewki – cały czas miksować na wolnych obrotach. Później rozgnieść goździki w moździerzu i wrzucić do masy. Dodać również cynamon i kawałek imbiru (około 1 cm zetrzeć na małych oczkach tarki). Daktyle i suszone śliwki pokroić w mniejsze kawałki i łącznie z migdałami dodać do miski z masą. Przygotować duża blachę i nastawić piekarnik na 180st C. Ciasto piec około 60 minut aż uzyska piękny rumiany kolor. Po ostygnięciu piernik przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć powidłami. Piernik przystroić według swoich upodobań. Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam ozdobnym cukrem błyszczącym i płatkami migdałów (wcześniej je podprażyłam z odrobiną cukru trzcinowego).
Podobne posty:
uuuuuuuuuuu cudowny widok!!!
OdpowiedzUsuńjak tu cudownie i świątecznie! czekam na kolejnego posta!!!!
OdpowiedzUsuń