poniedziałek, 8 lipca 2013

Brownie z malinami pod mocno malinową pianką

Jak pomyślałam o czekoladowym cieście zobaczyłam je w myślach właśnie takie: z dużą ilością malin! Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo-czekoladowe ciasto. Brownie wyszedł bardzo wilgotny i oczywiście mocno czekoladowy. Malinowa pianka jest idealna: nadała ciastu lekkości i odrobiny kwaskowatości - wyszła bardzo orzeźwiająca. Ciasto pyszne i nie sposób się mu oprzeć. Polecam!

Brownie z malinami

Składniki:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
Dżem malinowy ok. 250g

Składniki na piankę:


600g śmietanki 30%
1 duży jogurt malinowy 400g
2 galaretki malinowe
ok. 200-250g świeżych malin
3 łyżki cukru pudu

Brownie z malinami

Sposób przygotowania:


W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat, przestudzoną czekoladę oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Na koniec do masy dodać dżem i dokładnie wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wcześniej można przygotować galaretkę: w 500ml gorącej wody rozpuścić dwie galaretki, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć ją do lodówki. Gdy już galaretką będzie dość mocno schłodzona ale jeszcze w stanie płynnym, do galaretki powoli wlewać jogurt i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji , a następnie włożyć na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i dodać cukier puder. Do ubitej śmietany powoli przelewać masę jogurtową przy tym cały czas miksować. Na koniec do masy dodać rozdrobnione maliny i wymieszać. Na ostudzone ciasto przelać masę piankową i wsadzić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brownie z malinami

Brownie z malinami

Podobne posty:

8 komentarzy:

  1. Pyszności!!!! Mus malinowy delikatny jak chmurka, ciasto mięsiste, czekoladowe - ideał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wspaniałe ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak czekolada i maliny idealne połączenie, super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm już pierwsze maliny są ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne ciasto! Dziękuję! Słodkie czekoladowe ciasto + kwaskowata słodziusieńka lekka pianka doskonale się komponują. W wersji zimowej użyłam mrozonych truskawek zamiast malin. Na szczęście bez ujmy dla pierwotnych smakowych zamierzeń. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne. Połączenie smaków idealne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również bardzo lubię brownie z dodatkiem malin gdyż moim zdaniem jest to najlepsze połączenie. Jak upiekę ciasto z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy mam pewność, że smak czekolady będzie dosłownie wszędzie. Oczywiście na końcu dodaję świeże maliny i całość łączy się w idealny smak.

    OdpowiedzUsuń