Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka ,mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli jednym zdaniem wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Ciasto będzie mieć malutkie grudki masła ale o to właśnie chodzi, gdyż przy smażeniu naleśników nie trzeba będzie już smarować olejem patelni a po grudkach oczywiście nie będzie ani śladu. Na patelnię teflonową wylać cienką warstwę ciasta i smażyć z każdej strony przez nie całą minutę. Podawać z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono.
Faktycznie pierwszy raz w życiu moje naleśniki nie pękały podczas nakładania farszu :)
OdpowiedzUsuńWszystkie wyszły idealnie, ani jeden nie pękł! Z tej samej ilości ciasta co zwykle wyszło mi ich o połowę więcej! Bardzo cienkie i elastyczne! Przepis super, wylądował już na mojej lodówce :) 10/10
OdpowiedzUsuńJejkuu dziękuję! Bardzo mi miło :-)!
UsuńAle ile ich wychodzi z tego przepisu?
UsuńPanie Marcinie, z podanej ilości składników wyjdzie Panu 10-12 naleśników. Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjny przepis!!!!!!!! dzieki
OdpowiedzUsuń:-) dziękuję za opinię!
UsuńZrobiłam, fajny i prosty przepis. Faktycznie wyszły elastyczne, ale dodałam więcej wody, bo ciasto wydawało się zbyt gęste.
OdpowiedzUsuńświetne, dziękuję! własnie usmażyłam i zjadłam z dżemem pomarańczowym, mięciutkie i delikatne
OdpowiedzUsuńrewelacja.Z dżemem i nutellą super. naleśniczki mega elastyczne,już zapisałam przepis,jako ulubiony
OdpowiedzUsuń