Składniki:
4 udka kurczaka
3 łyżki oliwy
Przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny, słodka papryka, estragon otarty,
Opcjonalnie:szczypta mięty suszonej
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Do szklanej miski wlać oliwę i dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej, pół płaskiej łyżeczki estragonu i dodatkowo szczyptę mięty suszonej – wszystko dokładnie wymieszać. Do miski z marynatą włożyć udka i dokładnie je natrzeć , a następnie odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni udka przez 3-5 minut podsmażyć z każdej strony. Podsmażone udka piec w rozgrzanym do 180st C piekarniku przez 35-40 minut. Można oczywiście udka zrobić wyłącznie na patelni, z tym, że należy podsmażać je na bardzo wolnym ogniu i przez dłuższy czas. (ok. 1h)
Podobne posty:
takiego kurczaka mogłabym polubić :)
OdpowiedzUsuńwyglądają... niesamowicie
OdpowiedzUsuńale piękna skórka - taka złota i chrupiąca mmmm...
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Uwielbiam tą chrupiącą skórkę chociaż jest kaloryczna i ciężkostrawna. Kurczak i estragon to doskonałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam dobere ja z zagranicy pychszene mucicie prubowac rozumiata
OdpowiedzUsuń