poniedziałek, 29 lipca 2013

HIT Sernik na zimno z musem malinowym

Kolejna propozycja na orzeźwiające ciasto w te upalne dni to sernik na zimno z musem malinowym i w dodatku na spodzie z ciastek Hit. Zrobiłam je na moje urodziny już jakiś czas temu i moim gościom bardzo smakował! :) Jest to przepis bardzo prosty i nie wymaga jakiś dużych umiejętności, zatem każdemu tak ładnie wyjdzie. Jest smakowo bardzo dobrze wyważony: delikatnie słodka masa serowa z kawałkami czekolady białej, do tego idealny, odrobinę kwaskowaty mus malinowy... mhm. Tak pyszny sernik... a robi się go szybko, łatwo i bez pieczenia. Polecam!

Sernik na zimno z musem malinowym

Składniki na spód:


250g ciastek HIT o smaku waniliowym
80-100g masła

Składniki na masę serową:


0.8-1kg zmielonego sera białego
300g serka waniliowego
0.5 szklanki cukru pudru
16g cukru wanilinowego
2 pełne łyżki żelatyny
0.5 szklanki gorącej wody
0.5 tabliczki białej czekolady

Składniki na malinowy wierzch:


450g mrożonych malin
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe

Sernik na zimno z musem malinowym

Sposób przygotowania:


Ciasteczka rozkruszyć na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masełko roztopić, lekko ostudzić a następnie w misce połączyć go dobrze z rozdrobnionymi ciastkami. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową wsypać masę z ciastek i mocno ubić spodem szklanki, tak aby cały spód był równomiernie pokryty. Tortownicę na czas przygotowania masy serowej wsadzić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć biały ser, dodać serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie blenderem połączyć aby masa była jednolicie gładka. Czekoladę rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić je do miski z masą i dobrze wymieszać. Na schłodzony spód ciasteczkowy wylać masę serową i z powrotem na czas przygotowania wierzchu malinowego tortownicę włożyć do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstawić do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzucić do miski i przy użyciu blendera zmiksować je na papkę. Do tak przygotowanych malin, przelać wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszać - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Na sam koniec, na masę serową delikatnie wyłożyć mus malinowy i na kilka godzin włożyć do lodówki.

Sernik na zimno z musem malinowym

Podobne posty:

3 komentarze:

  1. Cudnie wygląda - ten musu ma wspaniale intensywny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na 1kg sera nie powinno być więcej Żelatyny? Robiłam z kilograma i niestety masa serowa nie zastyga ��

    OdpowiedzUsuń