Składniki:
400-500g filetu z kurczaka
500g makaronu penne
Pęczek zielonej pietruszki
3-4 ogórki kiszone
1 cebula
400g śmietany 12%
200g śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz lub pieprz ziołowy, cukier, gałka muszkatołowa, curry, papryka słodka
(Opcjonalnie: pomidory koktajlowe)
Sposób przygotowania:
Filety umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. Do miski wlać 2 łyżki oliwy, dodać pół łyżeczki curry, odrobinę pieprzu oraz papryki, wrzucić kawałki kurczaka, wszystko dobrze wymieszać i wsadzić do lodówki na pół godziny. W tym czasie cebulę pokroić w kosteczkę, pęczek posiekać drobno, ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a makaron ugotować w osolonej wodzie. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki kurczaka łącznie z marynatą i smażyć do koloru lekko złotego. Później dorzucić cebulę i mieszać do momentu aż się delikatnie zeszkli. Potem do miski przelać i dobrze wymieszać ze sobą: śmietanki wraz z jogurtem, oraz przyprawami: solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie do podsmażonych składników przelać śmietanę i mieszać do momentu aż zacznie lekko bulgotać. Do sosu wrzucić połowę posiekanej pietruszki i ogórki i dusić wszystko do momentu aż delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec, do sosu, dorzucić resztę pietruszki (doda ona intensywnego koloru całości). Sos podawać z makaronem i z dodatkiem pomidorów koktajlowych.
Podobne posty:
Podobne posty:
Piękne podane, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na sos, będę musiała spróbować :D
OdpowiedzUsuń