poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami pod kruszonką

Aby ciasto drożdżowe było takie idealne jak u babci potrzeba dużo cierpliwości.... Ciasto to, wymaga trochę czasu aby dobrze wyrosnąć, więc jeśli ktoś tego czasu nie ma - tym razem musi sobie niestety ale odpuścić. Jednak naprawdę warto je zrobić, jest idealne na śniadanie z mlekiem czy do kawy, jest idealną drożdżówka, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Polecam!


Składniki na ciasto:


0,5 kg mąki
0,5 kostki świeżych drożdży (50g)
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła
4/5 szklanki cukru
2 jajka
1 torebkę cukru wanilinowego (16g)
Parę kropel aromatu waniliowego
Duża puszka brzoskwiń w syropie

Składniki na kruszonkę:


0,5 kostki masła (100g)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego


Sposób wykonania:


Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku, a następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn dodać jajka oraz aromat – wszystkie składniki wstępnie łyżką wymieszać. Następnie zabrać się za wyrabianie ciasta ręczne, do którego powoli wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk (jeśli będzie taka potrzeba można sobie podsypać odrobiną mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Kruszonka: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż kruszonka zacznie przypominać duże okruchy chleba. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić je w mniejsze kawałki. Blachę (25x45) wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć kawałki brzoskwiń i równomiernie rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 30-40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.


7 komentarzy:

  1. Piękne ciacho :) u mnie dziś też drożdżowe, ale z jagódkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba dzisiaj się skuszę na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę ciezko ale dla początkujących i ambitnych da radę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to będzie moje pierwsze drożdżowe ciacho

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami trzeba dłużej piec..sprawdzac patyczkiem..nakuwajac ciacho ,sprawdzać czy czubek jest suchy to ok jak mokry troche dłużej podpiec..-:))

    OdpowiedzUsuń