sobota, 9 listopada 2013

Ciasto śmietanowiec - galaretkowiec

Ciasto to, uwiodło mnie niedawno na małym spotkaniu w gronie rodzinnym. Przepis dała mi ciocia mojego męża i z małymi zmianami przedstawiam go tutaj. Ciacho nie dość, że pięknie się prezentuje, to smakuje równie zacnie. Jest ono lekkie, orzeźwiające i odrobinę kokieteryjne! Na pierwszy rzut oka przypomina sernik na zimno, ale już po pierwszym kęsie wszystko jasne :). Galaretkowy śmietanowiec pełną tortownicą! Polecam wypróbować i zaszaleć z kolorami!



Składniki na dwa biszkopty:


6 jajek
6 łyżek czubatych mąki
1,5 proszku d pieczenia
1 szklanka cukru

Składniki na masę:


1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
2 galaretki cytrynowe
330-400 ml śmietanki 12%
0,5 szklanki cukru


Sposób przygotowania:


Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretek: galaretką agrestową rozpuścić w 350 ml gorącej wody podobnie postąpić z galaretką wiśniową. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600-700 ml gorącej wody. Galaretki odstawić do ostygnięcia. Galaretki (agrestową i wiśniową)włożyć do lodówki i dobrze stężały w dość płaskim naczyniu aby później było łatwiej kroić w je w kostki. Cytrynowe zaś nie mogą do końca stężeć – muszą mieć pół zwartą konsystencję, gdyż potrzebne są one do później masy śmietanowej. Następnie należy zrobić biszkopty: najlepiej jest je upiec osobno – aby otrzymać dwa równe zatem podane składniki należy podzielić na pół. Ubić białka ze szczyptą soli na dość sztywno i wolno dodawać cukier oraz żółtko po żółtku. Następnie mąkę i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy i bardzo delikatnie mieszać, tak aby zachować puszystość, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na biszkopt i piec w temperaturze 175st C przez 20 minut, aż będzie delikatnie złoty. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić ostygnąć ciastu. I z kolejnym spodem biszkoptowym postąpić tak samo. Do miski wlać śmietanę i wsypać cukier ubijać do czasu aż cukier się rozpuści, następnie do masy śmietanowej dodać lekko stężoną galaretkę cytrynową i ubić do uzyskania jednolitej masy – masę na chwilę włożyć do lodówki, musi być delikatnie płynna. W tym czasie galaretki stężone pokroić w kostki i wrzucić je do masy śmietanowej. Na spód tortownicy położyć biszkopt, następnie przełożyć całą masę śmietanowo-galaretkową, którą później przykryć kolejnym biszkoptem. Wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc aby się dobrze ze sobą scaliło. Przed podaniem ciacho można posypać cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną czekoladą.



3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i co najważniejsze jest bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione ciasto mojego męża! Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycające, takie kolorowe i optymistyczne :)

    OdpowiedzUsuń