Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów w kawałkach (2x240g)
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka oliwy
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano i cukier
Składniki na farsz mięsny:
500g mięsa mielonego
200-300g boczku wędzonego (opcjonalnie)
2 czerwone cebule
5 pieczarek
Kilka oliwek
Przyprawy: pieprz świeżo mielony, bazylia, papryka słodka, sól, oregano
Składniki na farsz szpinakowy:
500g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
100ml śmietanki 12%
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka mąki
Przyprawy: sól, pieprz czarny, szczypta cukru
Składniki na beszamel:
2-3 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
0,5-0,6l mleka
Przyprawy: gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz, sól
Dodatkowo:
400g startego sera mozzarella (można dać ser żółty w plastrach typu mozzarella)
9 płatów makaronu do lazanii
Kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Sos: Cebulę poszatkować i na oliwie w nie dużym garnku zeszklić, następnie wrzucić czosnek, pomidory z puszki, wstępnie doprawić i podgotować na małym ogniu. Gdy nadmiar soku wyparuje i sos będzie odrobinę gęstszy, należy dodatkowo doprawić według uznania (nie może być zbyt kwaśny). Farsz mięsny: Cebule i boczek pokroić w kosteczkę, a pieczarki i oliwki w grube plasterki. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić najpierw kawałki boczku, delikatnie go podsmażyć. Następnie do boczku wrzucić cebulę i ją zeszklić. Do podsmażonych składników przełożyć mięso mielone i cały czas mieszając, łyżką drewnianą je rozdrabniać. Farsz dobrze doprawić, gdy już mięso będzie gotowe dodać pieczarki i poddusić wszystko jeszcze około 2 minuty. Do farszu wrzucić pokrojone oliwki, przelać sos pomidorowy i całość dobrze wymieszać. Farsz szpinakowy: Szpinak dobrze opłukać, większe ogonki liści oderwać. W garnku roztopić masło i na małym ogniu delikatnie podsmażyć przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucić cały szpinak, doprawić i dusić cały czas go mieszając. Gdy szpinak zmięknie i będzie miał ciemniejszy kolor dodać śmietany i dusić jeszcze około 5 minut. Aby farsz szpinakowy nie był zbyt rzadki pod koniec gotowania wsypać pełną łyżkę mąki i energicznie mieszać. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba można doprawić. Beszamel: W garnku rozpuścić i podgrzać masło, wrzucić mąkę i ją na maśle zarumienić. Następnie zalać mlekiem dodać przyprawy i gotować około 10 minut cały czas mieszając do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję (nie za rzadki nie za gęsty). Formę/ naczynie (ja użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 28x20x7) i posmarować masłem. Makaron w tym przypadku nie trzeba podgotowywać, gdyż ma on kontakt z beszamelem, wciągnie z niego wilgoć i będzie mięciutki.
Warstwy układamy w następującej kolejności, zaczynają od dołu:
- Beszamel
- Makaron
- Farsz mięsny
- Ser
- Beszamel
- Makaron
- Farsz szpinakowy
- Ser
- Beszamel
- Makaron
- Farsz mięsny
- Ser
Rozpusta na całego, uwielbiam domową lasagne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNa bogato jest ta Twoja lazania :) Musiało być pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńPewnie zakładasz pasek bumerangiem - może i dobre ale bardzo niezdrowe to musi być !
OdpowiedzUsuńTego sera mogłaś sobie oszczędzić tylko na górę i po kiego grzyba ten boczek ???
Tak, tak...
Usuńa sznurówki wiążą mi skrzaty...