Składniki:
400g mąki pszennej
3/4 kostki masła (150g)
100g cukru
2 jajka
2 łyżki jogurty naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,2 - 1,5kg jabłek
1-2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier, proszek, jogurt oraz jajka i wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wyrabiać do czasu aż uzyska ono jednolity i lśniący wygląd, następnie ciasto podzielić na dwie kulki – jedną trochę większą(na spód) od drugiej i na 30 minut włożyć je do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, pokroić je na plasterki i posypać je cukrem oraz cynamonem. Następnie przygotować sobie pasujący do wymiarów blachy papier do pieczenia i na nim rozwałkować większą porcję ciasta – później wraz z papierem przenieść je do blachy. Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Kolejną porcję ciasta w taki sam sposób rozwałkować, dokładnie przykryć nim jabłka i nożem zrobić ozdobne otworki. Ciasto piec w temperaturze 180st C przez 35 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
Pysznie wygląda, też ostatnio bardzo często robie podobne ciasto z jabłkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki i jabłeczniki mają niepowtarzalny smak mimo swej prostoty.
OdpowiedzUsuńKooocham jabłecznik!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wczoraj upieczony,dzis zjedzony do ostatniego okruszka! R.:)
OdpowiedzUsuń