Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 średnie pomidory
Sok z połowy limonki
0,5 średniej cebuli
0,5 papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 pęczka świeżej kolendry
Przyprawy: sól, czarny pieprz i ok. 10 ziarenek kolendry
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienie, a następnie pokroić je w bardzo małą kosteczkę. Cebulę i papryczkę poszatkować na drobną kosteczkę. Świeża kolendrę poszatkować, zaś ziarna rozdrobnić na pył w moździerzu. Awokado(muszą być one miękkie ale sprężyste) przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ, następnie przy pomocy widelca rozgnieść je według uznania – ja wolę jak są małe kawałki awokado. Do miski z rozdrobnionym awokado dorzucić pokrojone wcześniej składniki, przeciśnięty ząbek czosnku, dodać sok z limony, szczyptę soli, pieprz, oliwę i kolendrę – wszystko dobrze wymieszać i jeszcze raz delikatnie całość ugnieść widelcem. Salsę Guacamole najlepiej podawać z nachosami lub z bagietką podpieczoną na patelni - pycha
Uwielbiam go! Ostatnio za mną chodzi, chyba muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszka :)
OdpowiedzUsuńPycha! Awokado uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam quacamole i robię od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuń