piątek, 15 listopada 2013

Makowiec - strucla z makiem

Taki właśnie makowiec od kiedy tylko pamiętam gościł na naszym stole wigilijnym! Jakiś czas temu pomyślałam, że zrobimy próbę generalną przed świętami i pod czujnym okiem mojej mamy - upiekłyśmy razem tę pyszność. Makowiec to obowiązkowe ciasto bożonarodzeniowe, gdzie masa makowa z dużą ilością bakalii jest owinięta w ciasto drożdżowe, a całość przykrywa chrupiąca, słodka posypka. To ciasto ma w mojej rodzinie bardzo wielu fanów i wszyscy zawsze czekamy na nie, aż do świąt... zatem niebawem ponownie zakosztujemy tego magicznego smaku. Polecam!

Makowiec Makowiec Makowiec

Składniki na ciasto:


0,5 szklanki cukru (100g)
50g drożdży babuni
0,5 szklanki mleka ciepłego (125ml)
0,5kg mąki
0,5 kostki miękkiego masła (100g)
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
Szczypta soli

Składniki masę makową:


300g dobrego mielonego maku
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki miodu
0,5 kostki masła (100g)
1 łyżka rumu
2  łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
Kilka kropel aromatu migdałowego
Bakalie: duża garść migdałów, orzechów włoskich i orzechów ziemnych nie solonych, rodzynki,(ja dałam suszone morele)

Składniki na posypkę/kruszonkę:


0,5 kostki masła (100g)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Makowiec

Sposób przygotowania:


Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki a następnie zalać wszystko ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać – odstawić roztwór w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą masę. Później, do miski z wyrośniętym rozczynem przesiać mąkę, dodać masę jajeczną i wyrabiać. Do ciasta dodać  pastę waniliową i masło – wyrabiać ciasto, jeśli jest taka potrzeba można podsypać je małą ilością mąki. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być elastyczne i lśniące. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotować masę makową: zmielony mak wrzucić do garnka i zalać wodą,  na wolnym ogniu zagotować do czasu aż delikatnie spęcznieje i puści mleczko. Do lekko sparzonego maku wrzucić cukier, miód, masło oraz posiekane orzechy i rodzynki(opcjonalnie suszone morele), jeszcze na ogniu podgotować aż się całość dobrze ze sobą połączy. Do masy dodać także bułki tartej, rumu, aromatu i oliwy na połysk. Następnie przygotować posypkę: do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą kulę ciasta – odłożyć do lodówki na czas zwijania strucli. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przygotować papier do pieczenia o długości blachy i połowę ciasta rozwałkować na całą szerokość blachy(40x35). Na tak rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę masy makowej i dobrze rozprowadzić ją po całości, a następnie dłuższą krawędź zwinąć w rulon. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Tak przygotowane strucle makowe ułożyć w blaszce; (oddzielić je od siebie papierem do pieczenia) a na górę każdej z nich wykleić ciasto na posypkę. Makowce piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C. Po tym czasie strucle można polać lukrem i posypać kokosem.

Makowiec Makowiec Makowiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz