Bardzo często te batoniki kupowałam, bo je uwielbiam po prostu... Pomyślałam, czemu nie zrobić by ich samemu?! Po paru próbach, udało się! Otrzymałam idealne batony, które nie odbiegają od pierwowzoru. Proporcje są bardzo dobre, gdyż za dużo składników może spowodować, że ich nadmiar znajdzie się na dnie foremki, a całość będzie się kleiła do palców.Można też zrobić takie batony wykorzystując płatki Nesquika czy Chocapika! :) Zatem jeśli jesteś takim łasuchem jak ja, albo chcesz swoim dzieciakom zrobić niespodziankę, to te batony są właśnie dla Ciebie!
2 duże szklanki ( poj.330ml) płatków śniadaniowych Cini minis
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki w proszku
1 łyżka mleczka słodzonego z tubki
1 tabliczka białej czekolady
W garnku rozpuścić masło i dodać miodu, delikatnie podgotować cały czas mieszając. Następnie dodać do garnka mleko słodzone, śmietankę i pomieszać. Do sosu wsypać płatki i wymieszać je bardzo dokładnie, aby każdy płatek był lśniący i skąpany słodkim lepiszczem. Następnie do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki(30x12) wyłożyć płatki i przy pomocy łyżki ostrożnie je poprzyciskać i przykryć od góry papierem i wsadzić do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie, na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Z keksówki wyjąć zawartość, ponownie wyłożyć ją papierem i przelać na dno czekoladę – równo ją rozprowadzić. Na czekoladę położyć sklejone płatki, w takiej samej pozycji jak były wcześniej i z powrotem wsadzić do lodówki na godzinkę. Ja batoniki trzymałam w lodówce przez całą noc.
Składniki:
2 duże szklanki ( poj.330ml) płatków śniadaniowych Cini minis
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki w proszku
1 łyżka mleczka słodzonego z tubki
1 tabliczka białej czekolady
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuścić masło i dodać miodu, delikatnie podgotować cały czas mieszając. Następnie dodać do garnka mleko słodzone, śmietankę i pomieszać. Do sosu wsypać płatki i wymieszać je bardzo dokładnie, aby każdy płatek był lśniący i skąpany słodkim lepiszczem. Następnie do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki(30x12) wyłożyć płatki i przy pomocy łyżki ostrożnie je poprzyciskać i przykryć od góry papierem i wsadzić do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie, na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Z keksówki wyjąć zawartość, ponownie wyłożyć ją papierem i przelać na dno czekoladę – równo ją rozprowadzić. Na czekoladę położyć sklejone płatki, w takiej samej pozycji jak były wcześniej i z powrotem wsadzić do lodówki na godzinkę. Ja batoniki trzymałam w lodówce przez całą noc.
Podobne posty:
Wow, różne już batoniki widziałam ale takich nigdy! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja,mniam,smacznie się prezentuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo rany, chcę je!
OdpowiedzUsuńI to jest coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle szalejesz:)
OdpowiedzUsuńp
Mmm, wyglądają przesmacznie. Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis ! :)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu oglądam Twojego bloga oraz wykorzystuje Twoje przepisy, wspaniały pomysł!! już w ten weekend znajdą miejsce na moim stole!
OdpowiedzUsuńwygladaja naprawde pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim za wasze miłe słowa! ;-) i zachęcam do wypróbowania przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietnie pomysł :) i muszę próbować przepisy
OdpowiedzUsuńa śmietanka w proszku to jaka? Cremona czy Śnieżka... pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej Cremona:) Pozdrawiam
Usuńa czy mozna zastąpic mlekiem w proszku? ;)
UsuńWydaje mi się, że tak ;) warto spróbować tym bardziej że ilość nie jest też duża...
UsuńDzięki serdeczne, mam nadzieję że eksperyment nie okaże się klapą :P
UsuńWitam a można powiększyć proporcje do tego przepisu na batoniki cini minis np zamiast 1 łyżeczki masła dodać 6 łyżek masła i resztę składników też powiększyć????????????????
OdpowiedzUsuńWitam, jasne że można! - jeśli proporcjonalnie wszystkie składniki się powieli i użyje większej blaszki (np.: tej z piekarnika) otrzymamy jeszcze więcej tych pyszności na raz! :) pozdrawiam!
Usuń1 łyżka śmietanki w proszku ?co zamiast śmietanki w proszku?odpisz, bo muszę koniecznie zrobić te batoniki
UsuńBez problemu można pominąć lub bardzo opcjonalnie mozna dodać łyżeczkę smietan-fixu.
UsuńWyjdą świetnie i bez śmietanki w proszku! :-)
Super, zrobiłam, właśnie chłodzą się w lodówce (nie mogę się doczekać) Dziękuję i pozdrawiam.
Usuń