poniedziałek, 2 września 2013

Domowe batony Cini Minis

Bardzo często te batoniki kupowałam, bo je uwielbiam po prostu... Pomyślałam, czemu nie zrobić by ich samemu?! Po paru próbach, udało się! Otrzymałam idealne batony, które nie odbiegają od pierwowzoru. Proporcje są bardzo dobre, gdyż za dużo składników może spowodować, że ich nadmiar znajdzie się na dnie foremki, a całość będzie się kleiła do palców.Można też zrobić takie batony wykorzystując płatki Nesquika czy Chocapika! :)  Zatem jeśli jesteś takim łasuchem jak ja, albo chcesz swoim dzieciakom zrobić niespodziankę, to te batony są właśnie dla Ciebie!

Domowe batony Cini Minis

Składniki:


2 duże szklanki ( poj.330ml) płatków śniadaniowych Cini minis
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki w proszku
1 łyżka mleczka słodzonego z tubki
1 tabliczka białej czekolady

Domowe batony Cini Minis

Sposób przyrządzenia:


W garnku rozpuścić masło i dodać miodu, delikatnie podgotować cały czas mieszając. Następnie dodać do garnka mleko słodzone, śmietankę i pomieszać. Do sosu wsypać płatki i wymieszać je bardzo dokładnie, aby każdy płatek był lśniący i skąpany słodkim lepiszczem. Następnie do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki(30x12) wyłożyć płatki i przy pomocy łyżki ostrożnie je poprzyciskać i przykryć od góry papierem i wsadzić do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie, na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Z keksówki wyjąć zawartość, ponownie wyłożyć ją papierem i przelać na dno czekoladę – równo ją rozprowadzić. Na czekoladę położyć sklejone płatki, w takiej samej pozycji jak były wcześniej i z powrotem wsadzić do lodówki na godzinkę. Ja batoniki trzymałam w lodówce przez całą noc.

Domowe batony Cini Minis
Domowe batony Cini Minis

Domowe batony Cini Minis

Podobne posty:

24 komentarze:

  1. Wow, różne już batoniki widziałam ale takich nigdy! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja,mniam,smacznie się prezentuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle szalejesz:)
    p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wyglądają przesmacznie. Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę wypróbować ten przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. od jakiegoś czasu oglądam Twojego bloga oraz wykorzystuje Twoje przepisy, wspaniały pomysł!! już w ten weekend znajdą miejsce na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wszystkim za wasze miłe słowa! ;-) i zachęcam do wypróbowania przepisu!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie pomysł :) i muszę próbować przepisy

    OdpowiedzUsuń
  11. a śmietanka w proszku to jaka? Cremona czy Śnieżka... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej Cremona:) Pozdrawiam

      Usuń
    2. a czy mozna zastąpic mlekiem w proszku? ;)

      Usuń
    3. Wydaje mi się, że tak ;) warto spróbować tym bardziej że ilość nie jest też duża...

      Usuń
    4. Dzięki serdeczne, mam nadzieję że eksperyment nie okaże się klapą :P

      Usuń
  12. Witam a można powiększyć proporcje do tego przepisu na batoniki cini minis np zamiast 1 łyżeczki masła dodać 6 łyżek masła i resztę składników też powiększyć????????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jasne że można! - jeśli proporcjonalnie wszystkie składniki się powieli i użyje większej blaszki (np.: tej z piekarnika) otrzymamy jeszcze więcej tych pyszności na raz! :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. 1 łyżka śmietanki w proszku ?co zamiast śmietanki w proszku?odpisz, bo muszę koniecznie zrobić te batoniki

      Usuń
    3. Bez problemu można pominąć lub bardzo opcjonalnie mozna dodać łyżeczkę smietan-fixu.
      Wyjdą świetnie i bez śmietanki w proszku! :-)

      Usuń
    4. Super, zrobiłam, właśnie chłodzą się w lodówce (nie mogę się doczekać) Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń