czwartek, 5 września 2013

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Szarlotki, szarlotki i jeszcze raz szarlotki. To bardzo popularne ciasto właśnie teraz, kiedy na bazarach jest tyle naszych polskich i świeżych jabłek. Kupiłam ich całą torbę właśnie z zamiarem upieczenia tej oto szarlotki. To ciasto jest bardzo smaczne i kusi swoim wyglądem. Żurawina, delikatnie osładza masę jabłkową i nadaje całości fajnego akcentu. Kakaowe ciasto dobrze komponuje się z jasnym budyniem, a całość buduje ten smakołyk. Polecam!

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Składniki:


1,2-1,5 kg jabłek
350 g mąki
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek kakao
1 kostka masła (200 g)
3 żółtka
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
40 g żurawiny
0,5 cytryny
4-5 łyżki cukru białego
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
Przyprawy: sól, cukier, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, cukier puder

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Sposób przyrządzenia:


Do miski przesiać mąkę, proszek, kakao, dodać w kawałkach masło, wsypać cukier puder, dodać śmietanę i wyrabiać przez parę minut. Następnie do ciasta dodać żółtka, jajko, pastę waniliową i zagnieść ciasto do czasu będzie dobrze wyrobione. Tak wyrobione ciasto podzielić na dwie kulki (jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę) owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć jabłka na dużych oczkach i skropić je odrobiną soku z cytryny. Należy także dobrze odcisnąć starte jabłka od nadmiaru soku. Następnie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i większą kulkę ciasta równomiernie rozłożyć, można również zrobić wyższe brzegi. Spód najpierw podpiec w temperaturze 180 st C przez około 15 minut. Mamy czas na budyń: w garnku podgrzać 0,5 l mleka, a w pozostałej części rozpuścić budyń i cukier kryształ (tyle ile na opakowaniu) – użyć trochę mniej mleka niż zaleca się to na opakowaniach – budyń lekko ostudzić. Masę z jabłek doprawić cynamonem i cukrem oraz dodać suszoną żurawinę.  Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, budyń i na sam koniec zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 st C około 35-40 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Szarlotka z budyniem i żurawiną

Podobne posty:

8 komentarzy:

  1. a kto to wszytko je ? :O zazdroszcze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a rodzina je, znajomi, koledzy i koleżanki w pracy też jedzą - wszyscy jedzą w moim otoczeniu :)

      Usuń
  2. Jakie ciasto,cudo,uwielbiam szarlotkę z budyniem,wspaniała strona!.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,jakiej średnicy tortownicę użyć lub na jaką blaszkę? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tortownica 26-28 cm będzie okej :)

    OdpowiedzUsuń