Przyszła mi ogromna ochota na hiszpańską tortillę, ale z lodówki wołały już od jakiegoś czasu, piękne papryki - pomyślałam: czemu nie?! Nafaszeruję papryki tortillą! I wyszło, wyszło naprawdę pysznie... Jest to alternatywa dla mięsnego farszu, albo ciekawy pomysł gdy po prostu; zostaną nam ugotowane ziemniaczki z poprzedniego dnia a my będziemy chcieli zrobić coś innego! Paprykę można faszerować na sposobów sto, to kolejny z nich.... Przepis bardzo prosty i w konsekwencji smaczny - polecam!
4 duże papryki czerwone
1-1,2kg młodych ziemniaków
1 cebula
Pół pęczka szczypiorku
100g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
6 jajek
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, papryka słodka lub ostra, zioła prowansalskie
Ziemniaczki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Papryki opłukać, odciąć górną część, wydrążyć gniazda nasienne i środek delikatnie skropić olejem i posypać pieprzem. Później cebulę i szczypior drobno pokroić. Plasterki kiełbaski dodatkowo w pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulkę i odrobinę ją zeszklić. Do cebuli wkroić ugotowane ziemniaki i tylko delikatnie je podrumienić. Do składników na patelni dorzucić kiełbasę oraz szczypiorek. Następnie do miski wbić jajka, dodać sól z pieprzem i ubijać je około 2 minut. Do masy jajecznej wrzucić składniki z patelni, dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami i dobrze wszystko wymieszać. Farsz przy pomocy chochelki nakładać do papryk do pełna i tak nadziane papryczki piec w temperaturze 220st C przez około 35 minut pod przykryciem np.: folii aluminiowej, po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut. Papryczki podawać na gorąco najlepsze są od razu po upieczeniu.
Składniki:
4 duże papryki czerwone
1-1,2kg młodych ziemniaków
1 cebula
Pół pęczka szczypiorku
100g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
6 jajek
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, papryka słodka lub ostra, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Papryki opłukać, odciąć górną część, wydrążyć gniazda nasienne i środek delikatnie skropić olejem i posypać pieprzem. Później cebulę i szczypior drobno pokroić. Plasterki kiełbaski dodatkowo w pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulkę i odrobinę ją zeszklić. Do cebuli wkroić ugotowane ziemniaki i tylko delikatnie je podrumienić. Do składników na patelni dorzucić kiełbasę oraz szczypiorek. Następnie do miski wbić jajka, dodać sól z pieprzem i ubijać je około 2 minut. Do masy jajecznej wrzucić składniki z patelni, dodatkowo doprawić słodką papryką i ziołami i dobrze wszystko wymieszać. Farsz przy pomocy chochelki nakładać do papryk do pełna i tak nadziane papryczki piec w temperaturze 220st C przez około 35 minut pod przykryciem np.: folii aluminiowej, po tym czasie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 5-10 minut. Papryczki podawać na gorąco najlepsze są od razu po upieczeniu.
Podobne posty:
Wow, co za pomysł! Bardzo ciekawy! :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja! meksykański kopniak kolorów i smaków!
OdpowiedzUsuńrewelacja! piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńAnia, wracaj do pracy! Najlepiej z tymi paprykami;-) Pozdrowienia od wszystkich.
OdpowiedzUsuń