czwartek, 26 września 2013

Muffinki Magdalenki

Magdalenki towarzyszą mi już od najmłodszych lat. W większości hiszpańskich rodzin, te babeczki są pochłaniane na śniadanie do porannej kawy i występują właśnie w takiej formie. Ja takie je pamiętam...hmm! Są słodkie, z delikatnym aromatem cytrynowym świetne do pracy czy szkoły. Przepis bardzo szybki wręcz ekspresowy. Z podanych składników wychodzi 12 pysznych babeczek.

Muffinki Magdalenki

Składniki:


3/4 kostki masła (150g)
150g mąki pszennej
150g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Starta skórka z jednej cytryny

Muffinki Magdalenki

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, wsypać cukier, dodać szczypty soli i ubijać do czasu aż masa jajeczna będzie puszysta. Następnie do masy wlewać powoli roztopione i ostudzone masło i miksować chwilę. Później stopniowo przesiewać mąkę i proszek do pieczenia – miksować. Pod koniec dodać startą skórkę cytryny(wcześniej należy cytrynę sparzyć) i pastę waniliową. Masę wyłożyć do papilotek tak do 3/4 ich wysokości, a wierzch każdej muffinki posypać cukrem. Muffinki włożyć do specjalnej blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C tak około 16-18 minut.

Muffinki Magdalenki

Podobne posty:

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, w sam raz właśnie do porannej kawy/herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. magdalenki w postaci muffinek, fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne:)) wszystkie idealnie równiutkie, mnie sie to nie zdarza często:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne,ja też swego czasu jadłam je na śniadanie,z serem i powidłami ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń