Składniki na ciasto:
1 kostka miękkiego masła (200 g)
600g mąki pszennej
1.5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub pasty waniliowej
2 łyżki kakao ciemnego (tylko na posypkę)
3 budynie waniliowe
1l mleka
2 łyżki cukru
1kg gruszek
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić składniki na ciasto i wyrobić z nich ładne, jednolite, lśniące ciasto. Następnie ciasto podzielić na mniej więcej dwie równe części, i jedną część podzielić ponownie na pół i jedną część dobrze ugnieść z dodatkiem kakao. Tak podzielone ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń: w garnku podgrzać 750ml mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie i cukier – użyć trochę mniej mleka niż zaleca się to na opakowaniach –następnie budyń lekko ostudzić. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na dno przygotowanej blachy (25x40,) wyłożyć większą część ciasta i przy pomocy gładkiej, okrągłej szklanki ciasto równomiernie rozprowadzić. Budyń wymieszać z gruszkami i całość przełożyć na ciasto. Na budyń zetrzeć na tarce lub układać kawałkami ciasto na posypkę. Ciacho piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st C przez 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Podobne posty:
Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńwygląda pierwszorzędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJesiennie, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwłasnie jest w piekarniku. juz czuje jego przepyszny smak
OdpowiedzUsuńDla mnie bardzo dobre :-) Wczoraj upiekłam, dziś już marne resztki, czyli - zaakceptowane przez domowników :-)
OdpowiedzUsuń