Kalafiorowa to zupka prosta, szybka i bardzo smaczna. Jest to zdrowa propozycja na obiadek. Mój mąż bardzo lubi zupy takie jak właśnie ta. Ta kalafiorowa świetnie nadaje się także, do zrobienia z niej mocno sycącego kremu kalafiorowego... Polecam!
1,2 l wody
1 kalafior
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
0,5 selera
0,5 cebuli
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
0,5 pęczku zielonej pietruszki
1 bulionetka (opcjonalnie)
Przyprawy: sól, biały pieprz, cukier brązowy, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, lubczyk suszony
Kalafior rozdrobnić na mniejsze różyczki i wodzie z odrobiną cytryny moczyć około 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na suchej, rozgrzanej patelni lekko je podpalić (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Do wody wrzucić pokrojone warzywa i gotować około 1h aby otrzymać wywar z warzyw. Można początkowo delikatnie przyprawić odrobiną masła oraz wrzucić szczyptę lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie, pewną część wygotowanych warzyw można usunąć z bulionu, jeśli lubimy można je później zmiksować i dodać do zupy. Jeżeli smak będzie mało intensywny można dodać jedną bulionetkę. Następnie do wywaru wrzucić różyczki kalafiora i gotować około 20 minut. Do szklanki wlać trochę wywaru, do wywaru dodać śmietany i soku z cytryny i przelać do zupy. Zupkę doprawić do smaku pieprzem, gałką, solą i cukrem. Na końcu wrzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę i podawać z chlebem.
Składniki:
1,2 l wody
1 kalafior
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
0,5 selera
0,5 cebuli
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
0,5 pęczku zielonej pietruszki
1 bulionetka (opcjonalnie)
Przyprawy: sól, biały pieprz, cukier brązowy, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, lubczyk suszony
Sposób przyrządzenia:
Kalafior rozdrobnić na mniejsze różyczki i wodzie z odrobiną cytryny moczyć około 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę obrać, pokroić na kilka grubych plastrów i na suchej, rozgrzanej patelni lekko je podpalić (doda to zupie smaku i ładnego koloru). Do wody wrzucić pokrojone warzywa i gotować około 1h aby otrzymać wywar z warzyw. Można początkowo delikatnie przyprawić odrobiną masła oraz wrzucić szczyptę lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Po tym czasie, pewną część wygotowanych warzyw można usunąć z bulionu, jeśli lubimy można je później zmiksować i dodać do zupy. Jeżeli smak będzie mało intensywny można dodać jedną bulionetkę. Następnie do wywaru wrzucić różyczki kalafiora i gotować około 20 minut. Do szklanki wlać trochę wywaru, do wywaru dodać śmietany i soku z cytryny i przelać do zupy. Zupkę doprawić do smaku pieprzem, gałką, solą i cukrem. Na końcu wrzucić poszatkowaną zieloną pietruszkę i podawać z chlebem.
Podobne posty:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz