Składniki:
800g filetu z indyka
70g suszonych śliwek
Składniki na marynatę:
Sok z dwóch pomarańczy
3-4 łyżki powideł
1 łyżka musztardy
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka cynamonu
kilka owoców jałowca
kilka goździków
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Do szklanego naczynia wlać sok z pomarańczy, dodać wszystkie przyprawy, powidła i musztardę - wszystkie składniki ze sobą dobrze połączyć. Filet z indyka opłukać, osuszyć i oczyścić, a następnie włożyć go do marynaty, dobrze natrzeć i tak zostawić na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie, z filetu usunąć nadmiar marynaty; do środka dodać suszonych śliwek i mocno nawinąć - jeśli to będzie, konieczne można użyć sznurka lub wykałaczek. Tak przygotowany filet z indyka, posmarować powidłami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50-60 minut w temperaturze 170st C - co jakiś czas smarować powidłami. Gotowego indyka podawać z odrobiną powideł i z pieczonymi ziemniaczkami.
Podobne posty:
nie bardzo lubi e mięsa z suszonymi owocami. ale nie mogłam się powstrzymać, by skomentować te piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCzy pieczemy pod.przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńMięso nie jest suche.?
Piekłam z przykryciem, mialam pokrywke z naczynia żaroodpornego. Na końcu pieklama bez bo lubiłam mięso lekko suchsze.
Usuń