Składniki:
3 słoiki powideł (3x400g)
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Po 4 tygodniach dojrzałe już ciasto wyciągnąć, wyłożyć na podsypany mąką blat i je trochę w mące obtoczyć, tak aby się za bardzo do dłoni nie kleiło. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Blachę (40x35) wyłożyć papierem do pieczenia, ręce i papier nasmarować oliwą z oliwek. Naoliwionymi dłońmi rozłożyć pierwszą część ciasta na blachę. Piernik piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st C, po tym czasie piernik odstawić do przestygnięcia. Tak samo postąpić z drugą partią ciasta. Kolejny krok to przekrojenie każdego placka na dwie warstwy, a następnie przełożenie ich dość sporą ilością powideł. Tak przygotowany piernik najlepiej jest pokryć polewą czekoladową, którą należy przygotować na kąpieli wodnej. W zależności od upodobań można użyć tylko czekolady mlecznej lub wymieszać ją z czekoladą gorzką. Później, piernik dodatkowo dekorujemy według uznania, migdałami, orzechami lub kokosem. Piernik najlepszy jest po 2-3 dniach.
Podobne posty:
A gdzie moj komentarz?!
OdpowiedzUsuńPisałam, ze też robilam i ze pyszny! Szczególnie jak sie ma domowe powidla. :)
mb
można na 3 tygodnie ?
OdpowiedzUsuńJa spróbowałabym zrobić...:)
Usuń