Składniki:
8 filetów śledzi Matias
2 cebule
1 puszka kukurydzy
1 puszka mandarynek
1 duży jogurt naturalny ( ja dałama mały i było ok)
3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki majonezu
Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety śledzi należy moczyć w wodzie około dwóch godzin, wymieniając parę razy wodę. Po tym czasie, fileciki oraz cebule pokroić w kosteczkę i wrzucić je do miski. Do pokrojonych składników dodać odsączoną kukurydzę i mandarynki. W osobnym naczyniu dobrze ze sobą połączyć: jogurt, musztardę, majonez wraz z przyprawami. Następnie tak przygotowanym sosem polać składniki w misce i całość delikatnie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki na godzinkę, aby nabrała smaku.
Duże zaskoczenie w doborze składników jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMoże i jest troszkę nietypowo...ale fuzja smaków jaka jest odczuwalna... Hmmnn...
Usuń- warta jest sprawdzenia na własnych kubkach smakowych ;-))
bardzo oryginalne połączenie, nie przepadam za sledziami i toleruje je tylko z cebulką, ogórkiem, jabłkiem pod smietanowo-,majonezową pierzynka, ale kiedyś na pewno wypróbuje ten sposób z mandarynkami
UsuńOoo mniam! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować. słyszałam, że jeszcze można dodać curry. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, jadłam w pracy od koleżanki..
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię! :) to fakt ta sałatka śledziowa jest pyszna.
Usuń