Składniki:
1kg mąki
2 jajka
3/4 kostki masła (150g)
2 szklanki cukru (400g)
1 mały słoik miodu (250-300g)
4 łyżki gorzkiego kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g)
1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka ziaren rozdrobnionego anyżu (opcjonalnie)
450g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
Tabliczka czekolady mlecznej i gorzkiej
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło, dodać cukier, miód i na wolnym ogniu gotować mieszając do momentu aż cukier się całkowicie roztopi. Do masy dodać przyprawę, anyż i imbir i odstawić do ostygnięcia. Następnie, gdy już słodka masa ostygnie, przelać ją do większej miski. Do miski z masą wbić jajka i stopniowo przesiewać mąkę i proszek - przy tym cały mieszać ją drewnianą łyżką. Gdy już masa będzie bardzo gęsta – ciasto wyrabiać dłońmi, do momentu aż zostanie przesiana cała mąka. Wyrobione ciasto odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie, oderwać kawałek ciasta i rozwałkować go na placek(najlepiej na papierze do pieczenia) na grubość około 4-5 mm. Następnie na drugim kawałku papieru rozwałkować drugi placek, z którego szklanką (o średnicy trochę większej od foremki/wykrawaczki) wycinać kółka. Na dużym placku nakładać nie całe pół łyżeczki powideł, a następnie wyciętym kółkiem przykryć nadzienie i dobrze palcami skleić ze sobą ciasto wokół powideł. Następnie foremką o wybranym kształcie wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki piec w temperaturze 180st C przez 6-7 minut. Pierniczki po wystudzeniu dekorować można lukrem lub polewą czekoladową – ja stopiłam dwie tabliczki czekolady na kąpieli wodnej i silikonowym pędzlem posmarowałam wierzch każdego z pierników.
Pięknie wyglądają, uroku dodaje im sposób nałożenia czekolady
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Są wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają ;) Chyba muszę dziś upiec!!
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń