Składniki:
4 banany
300g mąki
0,5 kostki masła (100g)
4 jajka
150-200g cukru trzcinowego
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 garść obranych orzechów włoskich
0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem na papkę. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczone masło i ubić całość mikserem. Następnie stopniowo do masy przesiewać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksować. Później do ciasta dodać rozgniecione banany, pastę waniliową i utrzeć chwilkę mikserem. I na koniec, do masy dodać pokrojone na drobno orzechy, czekoladę i sezam – wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem i podsypać bułką lub mąką kukurydzianą, wylać ciasto i piec jest w temperaturze 180st C przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto można polać roztopioną czekoladą i posypać kawałkami orzechów.
Podobne posty:
Czarny sezam? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam wszelkie bananowe ciasta, jakie pyszne dodatki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMuszę się poczęstować tym cudem^^
OdpowiedzUsuńAleż mega apetycznie wygląda to ciasto!!
OdpowiedzUsuń